Search
Close this search box.
congress

SKRIVENI RAJ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

HUTTUNEN-LIPASTI-PAKKANEN ARCHITECTS

OBJEKAT:

LETNJIKOVAC

LOKACIJA:

VELKUA, NAANTALI, FINSKA

POVRŠINA:

73m2 + SAUNA 20m2 m2

FOTOGRAFIJE:

MARKO HUTTUNEN

ZA GRUPU ARHITEKATA IZ FINSKE, GRAĐENJE LETNJIKOVCA NA JEDNOM OD OSTRVA ARHIPELAGA  PREDSTAVLJALO JE I VIŠE OD ZANIMLJIVOG ISKUSTVA. PORED RAZRADE KONSTRUKTIVNIH DETALJA NA LICU MESTA, PROCES GRAĐENJA PODRAZUMEVAO JE I PECANJE RIBE, UPOTREBU SAUNE I OPUŠTANJE NA OBALI  MORA.

Velkua, oblast koja broji 300 ostrva, od kojih je 9 naseljeno tokom cele godine, predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih destinacija u Finskoj. Pored domaćeg stanovništva, koje nije brojno, na ostrvima arhipelaga uvek boravi i veliki broj turista. Prelepa priroda pruža mogućnost bavljenja različitim vidovima rekreacije, poput pecanja, vožnje čamcem ili čak planinarenja. Upravo tu, na jednom od ostrva, izgrađen je letnjikovac – Vila Meklin. Projekat potpisuje arhitektonski studio Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects iz Helsinkija. Letnjikovac čine dve celine: glavni objekat i sauna. Glavni objekat se odlikuje jednostavnom funkcionalnom organizacijom sa jasno izdiferenciranom noćnom i dnevnom zonom, a njegov veći deo  čini terasa sa pogledom na more.


Noćna zona je pozicionirana u severoistočnom, ulaznom delu, i  denivelacijom je, pomoću nekoliko stepenika, odvojena od dnevne zone sa terasom, koje su jugozapadne orijentacije. Linearna organizacija unutrašnjosti u celosti je podređena spoljašnjem okruženju. Geometrijom primarnih oblika arhitektura Vile Meklin izranja iznad obalskih stena, ušuškana u nisko rastinje u kojem dominiraju trava, mahovina i žbunje kleke. Percepcija spoljašnjosti omogućena je velikim prozorskim površinama usmerenim ka pejzažu. Arhitektura oblikovana u harmoniji sa okruženjem, kontrolisanih vizura, nije retka pojava u istoriji gradnje. Poput nadaleko poznate Stahl house iz Los Anđelesa, dela arhitekte Pjera Keniga, i Vila Meklin je nastala iz istih pobuda.


Kritičar Nil Džekson je to opisao ovako: „Ne možete videti kuću kada ste u njoj. Imate pogled i živite sa okruženjem, sa spoljašnjošću. Na taj način i upravo zbog toga sagrađena je Stahl house“. Suštinski, Vila Meklin ne bi imala istu vrednost ukoliko ne bi postojale vizure visokog vizuelnog kvaliteta koje je omogućio njen artikulisan i jednostavan arhitektonski izraz. Nadomak glavnog objekta nalazi se sauna sa kabinom za goste i terasom.


Sličnog oblikovnog karaktera, smešten pod krošnjama visokog rastinja, objekat saune omogućava privatnost i pruža komfor. Poput kakve prirodne pećine, prostorna koncepcija saune pruža osećaj sigurnosti i intimnosti, što je dodatno naglašeno blizinom vode, stena i drveća.// ek BILJANA VILOTIĆ – Više u EKO KUĆI No12Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks