Alumil Exl1

BRVNARE IZ RAŽDEKOVE KOD STUDENICE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BRANISLAV I MARIJA JOVIN

OBJEKAT:

BRDSKA KUĆA – BRVNARA

LOKACIJA:

GOLIJA, SRBIJA

FOTOGRAFIJE:

70IH GODINA, DVADESETOG VEKA

IZUZETAN PRIMER BRVNARE GRAĐENE RUČNO OD PUNIH DRVENIH OBLICA, PREDSTAVLJA KUĆA NA PLANINI GOLIJI, KOJU JE SVOJIM RUKAMA PODIGAO ARHITEKTA SA SAMOUKIM MAJSTOROM.

Reprezentativnu brvnaru, izvedenu po principima tradicionalnog načina gradnje od drveta, ostvarili su arhitekte Marija i Branislav Jovin, sagradivši sebi za stanovanje i odmor kuću na obroncima planine Golije, na jednom ćuviku iznad manastira Studenice. Iako u svojoj profesionalnoj karijeri nije gradio jednoporodične kuće, arhitekta Jovin je ovim objektom (građen za vreme sedam kompletnih godišnjih odmora, raspoređenih na sedam godina), ostvario svoje mladalačke snove – da u životu postane stolar.

Kuća je postavljena sa pogledom na manastir, a arhitektonski i likovno je izvanredno uklopljena u okolni pejzaž. Sve ovo je odlično razumeo i, zajedno sa arhitektom Jovinom, izveo seljak i komšija, samouki majstor sekire i teslaka, Miša Živković iz Raždekove. Stabla su zajedno birali, kako bi debla bila što ujednačenijeg preseka ili, kako se to narodski kaže, “uzimana su iz levaka da ne budu mišorepasta”. Kuća je napravljena od borovog drveta –balvana spajanih na čert pomoću drvenih klinova i zapletena užadima. Pokrivena je cepanim smrčevim daščicama na “klis”, a postavljena je na teren po tradiciji planinskih tzv. kuća “na ćelicu”, gde je ulaz postavljen na srednjoj koti terena. Podrum je jednim delom ukopan u zemlju, a drugim slobodan, njega je vlasnik iskoristio za podrum za vino. Podrum i podzid kuće su od livenog bojenog betona. Kuća se nalazi na strmom i teško pristupačnom terenu, na mestu odakle se pruža predivan pogled na manastir, reku i kompletan krajolik sa borovom šumom.

Znajući da su manastiri građeni na biranim mestima, sa kvalitetnom zemljom, gustim šumama, živom vodom u blizini i svim ostalim prirodnim bogatstvima, jasno je da graditelji nisu pogrešili u izboru lokacije. Brvnara ima tri etaže malih visina: podrum, prizemlje i sprat. Iako projektovana i izvedena pre mnogo godina, svojim energetski kompaktnim oblikom i arhitektonskom formom, na najbolji način prezentuje našu neimarsku tradiciju održivog i ekološkog građenja u skladu sa prirodom.// Više u EKO KUĆI No01

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: