Alumil Exl1

ALTERNATIVCI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

MAKS GERSON JE PRIRODU NAZVAO SPOLJNIM METABOLIZMOM, USKO POVEZANIM SA NAŠIM UNUTARNJIM METABOLIZMOM.

Sistematska diskreditacija alternativaca u holivudskim serijama, posebno onim posvećenim medicini, kao što su E.R., ‘Privatna praksa’ i ‘Doktor House’, prisutna je gotovo u svakoj epizodi. Dramaturški rečeno, to se zove manipulacija svešću, i vrlo je efikasno sredstvo da se kroz treći plan, podsvesno, usadi prezir prema svemu što nije na glavnoj liniji zvanične medicine i farmacije. U tim serijama nema izlečenih od raka, sve više se koristi izraz ‘terminalna bolest’ kao da se sad medicina fokusira na prihvatanje smrti kao izvesnosti, umesto davanja nade i istraživanja drugih puteva, koji nisu samo ‘seci, sprži, spali, operacija, hemioterapija ili radijacija’. Evo reči Dr Mendelsona u knjizi Ispovest medicinskog jeretika, napisanoj pre više od 40 godina na temu medicinske brige o smrti:
„Naravno, kada bi doktor priznao da on nema moć nad pacijentovom boljkom, a da druge sile – bilo one drugih iscelitelja ili samog pacijenta- imaju, on bi izgubio kontrolu nad pacijentom. Štaviše, kako rituali moderne medicine postaju sve manje i manje uspešni, a sve strašniji i smrtonosniji, nije loše da pacijent bude obavešten o neizbežnom rezultatu doktorovog rada. Jednom kada smrt prigrlite kao ‘još jedan deo života’ naći će se već za nju odgovarajuće mesto na bolničkom jelovniku. “
Komedije, koje su nastale u staroj Grčkoj kao ogledalo i kritika vladajućeg aparata, danas se utrkuju u ismevanju alternativne medicine. Kao da su svi holivudski scenaristi dobili u ugovoru tačku gde se decidirano kaže da su homeopate, vegani i vegetarijanci i najekstremniji od svih, sirovnjaci, podobni samo kao čudaci, ludaci, bivši hipici i narkomani, negativci i sporedni likovi koje treba ismejati. Svi lekari koji praktikuju alternativnu medicinu šarlatani su, bez odgovarajućih diploma, a njihove metode srednjevekovne, lažne i neefikasne. Čak su se i u seriji ‘Seks i grad’ u jednoj epizodi podsmehnuli neukusnim jelima u restoranu sirove ishrane, gde žene navodno dolaze samo zbog neodoljivo zgodnog konobara i prave razne face nad krajnje neukusnim jelima.
Sistematski se diskredituju i psiholozi. Psihijatri su daleko kvalitetniji i priznatiji kao likovi jer su završili Medicinski fakultet. Svaki porođaj koji treba da se odvije prirodno, kod kuće, u kadi za porođaj, završava u bolnici, sa davanjem epidurala, tako da se na vrlo efikasan i jednostavan način, računajući na identifikaciju publike sa idejama njihovih omiljenih likova i serija, može manipulisati i ubediti narod u to kome treba ići kada oboliš. Jedini izuzetak od pravila je zgodni homeopata u ‘Privatnoj praksi’ kome je ponekad dozvoljeno da nekog blago izmasira i pripremi neki biljni čaj. Ni u jednoj naučno-fantastičnoj seriji ne vidimo da se medicina razvila u nekom drugom pravcu osim u usavršavanju skupe tehnologije.
Svi koji se negde bave alternativom čuli su za lekovitu Gersonovu dijetu, koja je zapravo ishrana veganskom i sirovom biljnom hranom. Maks Gerson je od detinjstva neumorno posmatrao biljke i životinje, uviđao vezu između ishrane i bolesti, pesticida, otrova i bolesti i zaključio da postoji vrlo jaka veza između prirode i nas samih, pa je prirodu nazvao spoljnim metabolizmom, usko povezanim sa našim unutarnjim metabolizmom. Još tada, pre Drugog svetskog rata, uvideo je da zemlja koja nam donosi plodove ne sme da se truje i osiromašuje, kao što to čini savremena poljoprivreda. U knjizi ‘Ekološka istorija čovečanstva’ konačno sam našla odgovore na pitanja koja sam imala od detinjstva, a školski odgovori me nisu zadovoljavali. Šta je bio pravi razlog da nestanu civilizacije kao što su Mesopotamija i Egipat? Kako to da su se same urušile? Zato što su sa prirodnog navodnjavanja krenule na veštačko. Dokle god su poštovale prirodan ritam poplava i nanosa, katastrofalnih problema nije bilo. Kada se krenulo sa navodnjavanjem i poljoprivredom, gajenjem samo jedne žitarice, tle se osiromašivalo, a povećavao se salinitet. Na kraju je zemlja bila neupotrebljiva. Usput su posekli i drveće, ne znajući da treba da sade. Po meni, simbolička priča o izgonu iz Raja ustvari je priča o poljoprivredi. Sa poljoprivredom nije počela civilizacija, kako učimo u školi, nego je krenula glad, počeli su ratovi, deoba na bogate i siromašne, sve ono što do dana današnjeg nismo uspeli da popravimo. Prognani smo iz Raja onog dana kada smo krenuli da krotimo prirodu. Ukrotili smo samo sebe i ostali robovlasnici – vlasnici sebe kao robova: robova loših navika, robova neuroze, robova ovisnosti, od hrane do droge.
Pre no što je doktorirao medicinu, Maks Gerson je patio od ozbiljnih migrena, koje su bile tako teške da danima nije mogao da funkcioniše. Krenuo je da eksperimentiše na sebi promenom ishrane, jedući skoro isključivo sirovo voće i povrće, naročito jabuke u ogromnoj količini. Ukinuo je sebi masti, soli, začine i alkohol, tako omiljene u standardnoj nemačkoj ishrani, koja je jako uticala i na našu ishranu. Kobasice i svinjarije, uz krigle i krigle piva, tako omiljene u Vojvodini, došle su sa Austrougarskom, a sa njom i kardiovaskularne bolesti i dijabetes.
Naravno da je Maks Gerson, presnom prirodnom ishranom tokom tri godine eksperimentisanja, izlečio sve svoje migrene. Ali u tom momentu, 1918. godine, nije znao da se njome može skoro sve izlečiti. Pacijenti su mu se vraćali sa zahvalnošću, među njima i čovek koji je, lečeći hranom svoju migrenu, usput izlečio i tuberkulozu kože. U proleće 1924. godine, doktora Gersona je kontaktirao poznati pulmolog Dr Ferdinand Zauberbruh i ponudio vođenje kliničkih ispitivanja na 450 pacijenata sa tuberkulozom kože. U poverenju je rekao da ako se makar jedan pacijent izleči ili pokaže poboljšanje, poverovaće u Gersonovu terapiju. Izlečilo se 99% obolelih,odnosno njih 446. To je bilo 1924. godine. Danas u Srbiji , skoro 100 godina kasnije, uopšte nema kliničkih ispitivanja. Sve što ja zagovaram je da se na dečjem onkološkom odeljenju deci promeni ishrana i uvede metabolička terapija. Jedan blender je mnogo jeftiniji od skupih aparata za radijaciju. Pa ako se makar jedno dete tako izleči, zar to nije validni naučni dokaz?
Gerson je do Drugog svetskog rata bio uveliko slavan u Evropi jer je izlečio na hiljade pacijenata od tuberkuloze, dijabetesa, raka. Bežeći od nacista, stigao je u Njujork, otvorio kliniku i sa enormnim uspehom nastavio lečenje i izlečenje pacijenata, što je uskomešalo medicinski establišment. Nisu svi bili oduševljeni. Pred američkim Senatom, u julu 1946. godine, Gerson je svedočio, zajedno sa pet pacijenata koje je izlečio od raka i dokumentacijom o još pet, kako je svojom terapijom lečio kancer. Njegovi dokazi i svedočenje bili su toliko ubedljivi, da je NBC radio preneo na svim frekvencijama senzacionalnu vest da je prvi put u istoriji pronađen lek za rak. Telefoni su bili usijani, ljudi su zvali danonoćno centralu NBC, a onda je počelo: novinar koji je preneo vest, posle trideset godina rada naprasno je dobio otkaz. Dokumenti i dokazi predstavljeni Senatu sklonjeni su u arhiv.
Godine 1958. Dr Gerson objavljuje svoju čuvenu knjigu ‘Lečenje raka ili 50 slučajeva’ koja je prevedena na stotine jezika i prodata u milionskim tiražima. Iako je reč o 50 dokumentovanih slučajeva izlečenih, u ovoj knjizi su zapravo i podaci o hiljadama pacijenata koje je dr Gerson pratio. Svi oni su prešli onu granicu od pet godina preživljavanja, i živeli su još decenijama posle svoje epizode sa kancerom. Posle njegove smrti, 1959. godine, Gersonova ćerka Šarlot nastavlja rad svoga oca, osnivajući Institut za lečenje raka u Kaliforniji i kliniku u Tuhuani u Meksiku. Osim ishrane, u lečenje je uključen i leatril, odnosno amigdalin, poznatiji i kao B 17. Iako danas znamo da B 17 nije vitamin, ime je ostalo. Uostalom, zar je važno kako nešto zovemo ako to deluje? Više u EKO KUĆI No16

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: