ZELENA LABORATORIJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

SABINA KERIĆ-BFC ORGANIZACIJA , DEJAN POPOV-LANDSCAPE FACTORY STUDIO, MILJAN PELJEVIĆ-NOVA ISKRA DIZAJN INKUBATOR

OBJEKAT:

VIŠENAMENSKI OTVORENI PROSTOR

LOKACIJA:

BEOGRAD, SRBIJA

POVRŠINA:

250 m2

FOTOGRAFIJE:

STAŠA VUKMIROVIĆ

SPECIFIČNO OSMIŠLJEN I DIZAJNIRAN VIŠENAMENSKI PROSTOR ZELENE LABORATORIJE ISTOVREMENO JE BAŠTA, UČIONICA I KUHINJA. UVOĐENJEM RAZLIČITIH BOJA, OBLIKA I MIRISA OŽIVLJEN JE DELIĆ PRIRODE SA CILJEM  DA DONESE OPTIMIZAM I INSPIRACIJU U DEO GRADA KOJI JE DO NEDAVNO BIO ZAPUŠTEN I OZBILJNO UGROŽEN JAKIM SAOBRAĆAJNIM I VIZUELNIM ZAGAĐENJEM. NA DELU PADINE SAVSKOG AMFITEATRA, U SAMOM CENTRU GRADA, NIKAO JE JEDAN NESVAKIDAŠNJI VRT. NETIPIČAN U SVAKOM POGLEDU, OVAJ PROSTOR HRABRO JE PONEO EPITET PRVOG URBANOG VRTA U BEOGRADU.

Prvi urbani beogradski vrt ‘Zelena laboratorija’ (GreenLab) izgrađen je nadomak multifunkcionalnog radnog prostora dizajn inkubatora Nova Iskra površine 350m2, na platou plato devastiranog i zapuštenog zemljišta na kome su se godinama taložili šut, smeće i korov. Nakon enterijerskih intervencija i oblikovanja unutrašnjih radnih segmenata, kao jedinstveno mesto susreta vodećih kreativnih profesionalaca, Nova Iskra je osetila potrebu i za adekvatnim eksterijerom.

Članovi tima koji su činili studio Landscape Factory, Nova Iskra  i organizacija BFC (Beogradski festival cveća) želeli su da naprave praktičnu lokalnu demonstraciju jednostavne činjenice (koja se danas često zaboravlja) da način na koji oblikujemo pejzaž, na mikro i makro nivou, utiče na različite faktore našeg životnog okruženja. Kao konačni produkt njihovog zajedničkog angažovanja i međusobne razmene ideja i mišljenja, nastao je prvi urbani vrt u Beogradu.

Specifično osmišljen i dizajniran višenamenski prostor Zelene laboratorije u isto vreme je bašta, učionica i kuhinja. Delić prirode koji je različitim bojama, oblicima i mirisima oživeo prostor u Novoj Iskri  osmišljen je sa ciljem  da donese optimizam i inspiraciju u deo grada ugrožen jakim saobraćajnim i vizuelnim zagađenjem. Prvi urbani vrt u Beogradu smešten je na prvoj etaži u vidu terase koja je u svom nastavku povezana sa strmom padinom rešenom kaskadnim oblikovanjem terena. Tim učesnika projekta preobrazio je postojeći teren u niz kaskada korišćenjem drvenih greda kao potpore.


Na taj način sanirana je strmina i stvorena baza za dalje osmišljavanje elemenata vrta i mobilijara. Odabran je i odgovarajući sadni materijal pogodan za  jednostavno negovanje i racionalno korišćenje resursa. Upotrebljen je širok spektar dekorativnih, mediteranskih, aromatičnih i začinskih biljaka otpornih na različite vremenske prilike. U perifernim delovima terase, obodno smeštene, nalaze se žardinjere sa vrstama povrća u kombinaciji sa biljkama zaštitnicama, kao mala demonstracija principa organskog baštovanstva i mešovite sadnje.

U Zelenoj laboratoriji za sada raste preko 40 različitih vrsta biljaka.  Svaka od vrsta ima svoju posebnu priču, neke su poznate kao dekorativne vrste, dok druge imaju dugu istoriju korišćenja zbog svojih aromatičnih i lekovitih svojstava. Svi biljni primerci u bašti obeleženi su pločicama sa latinskim i narodnim nazivima i predstavljeni su tako da svaki zainteresovani posetilac može samostalno da se upozna sa različitim vrstama i njihovim osnovnim osobinama.

Kao učionica na otvorenom i svojevrsni amfiteatar za organizaciju predavanja i diskusija, ovaj vrt je tu za sve one koji su zainteresovani za teme koje doprinose održivosti i zdravijoj životnoj sredini. Namenjen je edukaciji stručne i šire javnosti u različitim oblastima baziranim na održivom razvoju, a uključuje i programe za decu.// ek DEJAN POPOV


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: