Alumil Exl1

MIRISI U VRTU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:


VRTOVI PRVENSTVENO TREBA DA IZGLEDAJU LEPO, ALI VAŽNO JE I KAKO DELUJU NA NAŠE RASPOLOŽENJE. NA NAŠA OSEĆANJA UTIČE POSTAVKA ZASADA – DA LI NAS ČINI SREĆNIM, DA LI SE U NJEMU OSEĆAMO BEZBEDNIM, DA LI BISMO SE KROZ VRT RADIJE PROŠETALI LAGANIM KORAKOM ILI BISMO GA PREŠLI BRZIM KORAKOM? AKO BISMO SE RADO U NJEMU ZADRŽALI, ZAŠTO BISMO TO UČINILI? VEROVATNO ZATO ŠTO JE NEKI MIRIS PRIZVAO SEĆANJA ILI MISAO NA PROŠLI DOGAĐAJ KOJI NAM SE UREZAO U PAMĆENJE.

MIRISI NAS ČESTO VRAĆAJU U ROMANTIČNU PROŠLOST, ALI SA TOLIKO MIRISNIH BILJAKA NA RASPOLAGANJU MOŽEMO POŽELETI IH ZASADIMO U NAŠEM VRTU DA BISMO POMOĆU NJIH STVORILI NOVE USPOMENE. OČARAVAJUĆI DOŽIVLJAJ KOJI NEKI MIRIS IZAZIVA KOD VAS MOŽETE IMATI U SVAKO GODIŠNJE DOBA POD USLOVOM DA PAMETNO OSMISLITE REPERTOAR BILJA KOJE ĆETE POSADITI U SVOJOJ BAŠTI. ČAK I USRED ZIME!

Vrtovi prvenstveno treba da izgledaju lepo, ali važno je i kako deluju na naše raspoloženje. Na naša osećanja utiče postavka zasada – da li nas čini srećnim, da li se u njemu osećamo bezbednim, da li bismo se kroz vrt radije prošetali laganim korakom ili bismo ga prešli brzim korakom? Ako bismo se rado u njemu zadržali, zašto bismo to učinili? Verovatno zato što je neki miris prizvao sećanja ili misao na prošli događaj koji nam se urezao u pamćenje. Pokošena trava, letnja kiša i  miris ruža asociraju na lenja letnja popodneva naše mladosti, odvraćaju nam misli od posla i rada. Mirisi nas često vraćaju u romantičnu prošlost, ali sa toliko mirisnih biljaka na raspolaganju možemo poželeti ih zasadimo u našem vrtu da bismo pomoću njih stvorili nove uspomene.

Kada pomislim na mirisnu baštu, prvo mi se ukaže slika bašte kada je leto u najvećem jeku, a nozdrvama mi prostruje  zavodljivi mirisi koji se oslobađaju u predvečerje, miris jasmina i ostalih biljaka koje su upijale vrelinu sunca tokom celog dana, a onda otpustile najlepše arome pred uzbudljivu letnju noć. Ipak, skoro isti očaravajući doživljaj možete imati u svako godišnje doba pod uslovom da pametno osmislite repertoar bilja koje ćete posaditi u svojoj bašti. Čak i usred zime!


Evo biljaka koje će dodati mirise vašem cvetnom vrtu u različita doba godine:

Zima

Sigurno mislite da je zima dosadno godišnje doba kada se u našim baštama ne događa ama baš ništa, ali to je daleko od istine. Biljke koje cvetaju kad u okolini gotovo da nema insekata neophodnih za oprašivanje, moraju dobro da se potrude da proizvedu intenzivan miris i da ih na taj način privuku. To i čine jer se trude da opstanu.

Daphne odora ‘Aureomarginta’ živi u skladu sa svojim ‘mirisnim’ imenom i prepoznaje se po cvastima ružičaste boje. Misli se da je Daphne previše zahtevna biljka, ali ako joj obezbedite toplo sklonjeno mesto za rast i ako na njoj ne intervenišete previše, cvetaće vam iz godine u godinu i širiti miris nad svojim sjajnim zimzelenim listovima.

Sarcococa confusa je poznata pod imenom ‘Božićna kutija’. Listovi su joj tamno zeleni i sjajni i liče na listove Buxusa. Bujna je i dodaje volumen oskudnom zimskom vrtu. Njeni beli cvetove mirišu poput vanile, a otvaraju se usred zime. Lepo se kombinuje sa paprati i sa Helleborusom i prelepo ukrašava ivičnjake u baštama praveći divan zimski ugođaj.

Chimonanthus praecox raste sporo, ali dostiže visinu od čak 4m. Njeni cvetovi su poput pehara, žute su boje a imaju ljubičastu unutrašnjost, što ih čini veoma zanimljivim. Pojavljuju se na granama koje još nemaju lišće. Ova biljka zahteva neutralno ili kiselo zemljište na kome će lepo rasti bez orezivanja. Cvetovi joj se lako beru i čine divan ukrasni mirisni buket u vazi u vašoj toploj sobi.

Proleće

Proleće je prepuno divnih obećanja najlepših mirisa i boja. Tu su narcisi, lale i krokusi, ali i raznorazni žbunovi koji su upravo glavni izvor svih onih prelepih aroma zbog kojih toliko volimo proleće.

Rhododendron luteum je ustvari Azalea, i kao i svi članovi te porodice, zahteva kiselo zemljište. Ako možete da mu obezbedite prave uslove za rast i razvoj, kao i malo hladovine, ovaj će vam  Rhododendron doneti mnogo radosti kada se okiti masom mirisnih žutih cvetova levkastog oblika. Posadite ga sa ostalim vrstama koje vole kiselo zemljište, poput Leucothoe ili Maianthemuma, poznatog i kao Smilacina, i uživajte u prelepom prizoru.

Viburnum x juddii. Bilo bi veoma teško sačiniti listu mirisnih baštenskih biljaka, a izostaviti neku vrstu iz porodice  Viburnum.  To su divne biljke koje variraju od velikih zimzelenih do malih jednogodišnjih, ali sve imaju miris. Ova forma Viburnuma dostiže visinu od 1,5m kompaktna je i ima velike okrugle ružičaste cvetove. Osim što voli polusenku i dovoljno vode, nije naročito zahtevna za održavanje. Lepa je i u jesen, ali ono zbog čega je ja volim je njen miris.

Choisya x dewitteana ‘Aztec Pearl’ je mnogo kompaktnija od njene popularne rođake Choisya ternata i pogodna je i za sadnju u manjim baštama, gde će u maju bogato cvetati masom  belih ružičasto oivičenih cvetova koji mirišu na badem. Ako je ne orezujete previše, cvetaće i tokom celog leta. Zovu je još i Meksički narandžin cvet jer slično miriše. Voli sunce i polusenku, a zimzeleni listovi su joj osetljivi na vetar i mraz.

KADA POMISLIM NA MIRISNU BAŠTU, PRVO MI SE UKAŽE SLIKA BAŠTE KADA JE LETO U NAJVEĆEM JEKU, A NOZDRVAMA MI PROSTRUJE ZAVODLJIVI MIRISI KOJI SE OSLOBAĐAJU U PREDVEČERJE, MIRIS JASMINA I OSTALIH BILJAKA KOJE SU UPIJALE VRELINU SUNCA TOKOM CELOG DANA, A ONDA OTPUSTILE NAJLEPŠE AROME PRED UZBUDLJIVU LETNJU NOĆ. IPAK, SKORO ISTI OČARAVAJUĆI DOŽIVLJAJ MOŽETE IMATI U SVAKO GODIŠNJE DOBA POD USLOVOM DA PAMETNO OSMISLITE REPERTOAR BILJA KOJE ĆETE POSADITI U SVOJOJ BAŠTI. ČAK I USRED ZIME!

Leto

Mirisi su leti moćni i zavodljivi. Izbor biljaka je ogroman, a ovo su moji neprikosnoveni favoriti.

Philadelphus ‘Belle Etoile’ je listopadni žbun koji ne izgleda preterano zanimljivo sve dok se u leto ne okiti obiljem belih cvetova. Poznat je i kao ‘lažna pomorandža’ zbog sličnog mirisa, tako da vas ova ‘lepa zvezda’ u mislima može odvesti na južna mora. Nije previše zahtevan ni po jednom osnovu, lako podnosi razna zemljišta i vremenske uslove, a po ugodnom mirisu mu nema ravna.

Rosa ‘Falstaff’ je starinski ružin žbun čiji prelepi dupli cvetovi tamno crvene boje opstaju tokom celog leta. Miris joj je klasično i tipično ‘ružin’ a kako je malih dimenzija čak i u punoj zrelosti, žbun je pogodan za skoro sve vrtove osim baš onih najmanjih. Prilično je otporna na štetočine u poređenju sa ostalim ružama, ali je kao i sve ruže prilično zahtevna za održavanje.  Ipak, svaki trud oko nje biva bogato nagrađen lepotom i mirisom.

Lonicera japonica ‘Halliana’ je odlična biljka za sunčana mesta i na mestima sa blažom klimom zadržava lišće tokom cele zime iako nije zimzelena. Poznata je po belim cvetovima oblika tube koji preplave celu biljku koja može dostići visinu i do 10m. Najbolje je da se poveže na pergolu ili na staro deblo drveta, a u proleće je treba dobro nađubriti. Izuzetno je podložna najezdama biljnih vaši, pa je u tom smislu treba čuvati i adekvatno tretirati.

 Jesen

Jesen je vreme toplih opojnih mirisa, i za razliku od letnjih mirisa, oni se ne održavaju dugo. Nepovoljni vremenski uslovi ih mogu nepovratno neutralisati, tako da se preporučuje da se u jesenjim mirisima uživa čim se oslobode.

Cercidiphyllum japonicum ili kako se češće naziva, Katsura, je radost za sva čula, ne samo za čulo mirisa. Njeni mali okrugli listovi koji su tokom leta bili svetlo zeleni, postaju u jesen vatreno crveni, narandžasti i jarko žuti. Istovremeno šire miris šećerne vune. Čim listovi opadnu, mirisa nestane, tako da u njemu treba da uživate u tom kratkom vremenu dok je prisutan. Ako je zemljište u vašem vrtu kiselo, biljke će biti naprednije i trajnije. Ovo će vas drvce u svakom slučaju očarati svojim magičnim mirisom.

Abelia x grandiflora  je dobroćudni, stabilni  zimzeleni stanovnik vašeg vrta. Nije baš preterano privlačan i lep za oko, ali zato i leti i u jesen redovno i dugo priređuje veliko uživanje vašem čulu mirisa šireći slatku prijatnu biljnu aromu.  Voli sunce, ne voli hladan vetar i mraz jer mu mogu oprljiti listove.

Gladiolus murielae je lukovica koja procveta pred kraj sezone listanja i cvetanja, i ostaje u cvetu čak do kraja oktobra. Beli cvetovi sa šest latica imaju jasno crvenu sredinu i veoma intenzivno i prijatno mirišu. Neophodno im je obezbediti ocedno zemljište i treba ih povremeno raščupati i presaditi. Tako ćete obezbediti da imate cvetove koji su tu i onda kad se bašta već zatvara pred zimsku sezonu.

Ako ove godine planirate da posadite samo jednu biljku, neka to bude neka od mirisnih vrsta. Cvetovi u kombinaciji sa mirisom učiniće da vaša bašta ne bude samo kolekcija raznog cveća. Mirisna bašta će vas izmamiti napolje, provodićete u njoj više vremena, ostaćete u njoj i kada završite sve radove koji su bili neophodni za  pravilno održavanje i negu biljaka. Zastaćete, prepustićete se razmišljanju i uživaćete u rezultatima svoga rada.//


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: