Search
Close this search box.

ZDRAVLJE JE VEOMA KOMPLEKSAN POJAM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


SUMIRAJUĆI  SJAJNE  REZULTATE  SVOG  ORIGINALNOG ‘Dr GIFING PROGRAMA  ZDRAVOG  ŽIVOTA’  KOJI PRIMENJUJE  DUŽE  OD JEDNE DECENIJE  NA VIŠE OD 80.000 ODRASLIH OSOBA, DOKTORKA ANA GIFING, OSNIVAČ ANTIAGING DIAGNOSTIC CENTRA, DOŠLA JE  DO ZAKLJUČKA DA ZDRAVLJE  TREBA NEGOVATI I OPLEMENJIVANJEM ŽIVOTNOG PROSTORA. ZA MAGAZIN  ‘EKO KUĆA’  Dr ANA GIFING  GOVORI O MATERIJALIMA KOJE KORISTIMO PRILIKOM UREĐENJA PROSTORA I NJIHOVOM UTICAJU NA NAŠ IMUNOLOŠKI SISTEM.

Sumirajući sjajne rezultate svog originalnog ‘Dr Gifing programa zdravog života’ koji primenjuje duže od jedne decenije na više od 80.000 odraslih osoba, doktorka Ana Gifing je došla do zaključka da zdravlje treba negovati i oplemenjivanjem životnog prostora. Za zdrav život važno je i zdravo okruženje, posebno u domu. Dr Ana Gifing je godinama proučavala najnovija naučna istraživanja koja se tiču usporavanja procesa starenja kod ljudi u okviru takozvane ‘Anti Ageing’ medicine.  Sva svoja životna i profesionalna iskustva formulisala je u takozvani ‘Dr Gifing program’, koji uključuje pravilnu hrono ishranu i sve vrste prevencije bolesti, kako bi svaki čovek mogao da živi zdravo i da doživi duboku starost. Ana Gifing je napisala knjige ‘Alhemija mladosti’, ‘Porcija zdravlja’, ‘Hrono kuvar’ i ‘Hrono ishrana za početnike’ u kojima predstavlja samu srž i filozofiju hrono ishrane i zdravog života.

-Zdravlje je veoma kompleksan pojam. Između ostalog, podrazumeva biološko-psihološki aspekt dobrog fizičkog stanja i sociološki momenat dobrobiti, što je danas još uvek retka kombinacija. Sve povezuje mesto stanovanja i/ili rada, i ako taj prostor nije biološki kvalitetan, onda ni naš život ne može biti kvalitetan – ističe doktorka Gifing.

Različiti materijali od kojih se grade stambene jedinice mogu biti veoma bitni za naše zdravlje.

Postoje različiti materijali koji se danas koriste u izgradnji, od najprirodnijeg kamena do kompletno prerađene plastike. Da li razmišljamo o tome šta je zdravo kad opremamo naš životni ili radni prostor, ili nas vode pomodarstvo i vizuelni efekat? Postoji rešenje koje spaja modu, vizuelni  i  zdravstveni aspekt.  Pre svega, zdravo je živeti u prostoru koji je opremljen prirodnim materijalima kao što su: drvo, kamen, beton, staklo, trska, vuna, koža i pamuk – dodaje Dr Gifing.

Osvetljenje i kontakt sa dnevnim svetlom je takođe značajan faktor za zdravo stanovanje.

Bitno je da životni prostor ima dovoljno prirodnog svetla, što se postiže dobrom orijentacijom  istok-zapad-jug ili postavljanjem velikih prozorskih površina, pa čak i pametnom primenom veštačkog osvetljenja. Dobar imunitet organizma podrazumeva prijem velike količine dnevnog svetla, a pametna gradnja se danas stara i o tome – kaže doktorka.

Imunitet slabi ukoliko smo okruženi nezdravim materijalima.

Na imunitet loše deluju azbestne obloge i plastika, pa ovi materijali zaista treba da budu što manje prisutni. Život u gradu donosi ograničenja kada je u pitanju zdrava životna sredina. Ako razmislimo o svemu, malo drveta i kamena u stanu će ne samo oplemeniti prostor, već će ga učiniti i zdravijim. Ukoliko još postavimo malo pamučnog materijala preko prozora i dodamo vunu u krevetske prekrivače, efekat će biti još jači i bolji – priča Dr. Gifing.

Drvo i kamen su materijali kojima treba dati prednost.

Zašto je preporučljivo prisustvo drveta u životnom prostoru? Zato što je drvo organski i prirodan material. Za razliku od svih drugih, drvo nam je veliki prijatelj od najranije istorije i  uvek smo ga nalazili u prirodi. Sem toga, drvo u prostoru izgleda izuzetno lepo i dominantno. Kamen je materijal koji lično veoma volim. On je od pamtiveka naš domaćin, ali ga možemo i ugostiti u našim domovima, tako da nam postane prijatelj. Imati u kući ili poslovnom prostoru kamen, privilegija je koju sami sebi pravimo, jer time prizivamo zdravlje. Dakle, kamen je naš prijatelj. Veoma je duga priča o tome kako naš imuni sistem funkcioniše, ali ako tu priču svedemo na drvo i kamen, dobićemo sledeće: naše telo se neprekidno puni suvišnim pozitivnim jonima, a nedostaju mu negativni, takozvani anjoni. Čim bosi zakoračimo po nekom neobrađenom tlu, dolazi do uspostavljanja ravnoteže u našem telu. Kako se ovo nažalost veoma retko dešava, idealno je u životnom ili radnom prostoru imati detalj prirode. I bez koračanja po zemlji bosim nogama, može se uspostaviti elektronska ravnoteža putem pametnog opremanja prostora. Malo kamena, više drveta, mnogo pamuka i vune. Uvek možemo raditi na održavanju i poboljšavanju našeg zdravlja – kaže na kraju razgovora Dr Gifing.//EKO KUĆA No21

POSTOJE RAZLIČITI MATERIJALI KOJI SE DANAS KORISTE U GRADNJI, OD NAJPRIRODNIJEG KAMENA DO KOMPLETNO PRERAĐENE PLASTIKE. DA LI RAZMIŠLJAMO O TOME ŠTA JE ZDRAVO KADA OPREMAMO NAŠ ŽIVOTNI I RADNI PROSTOR, ILI NAS VODE MODA I VIZUELNI EFEKAT? POSTOJI REŠENJE KAKO DA SPOJIMO I MODNI I VIZUELNI I ZDRAVSTVENI ASPEKT I DA POSTIGNEMO IDEALNU  KOMBINACIJU. PRE SVEGA, ZDRAVO JE ŽIVETI U PROSTORU KOJI JE OPREMLJEN PRIRODNIM MATERIJALIMA KAO ŠTO SU: DRVO, KAMEN, BETON, STAKLO, TRSKA, VUNA, KOŽA I PAMUK.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Grand Palais Ephemere
Casa Rio