VRT ZA SVA GODIŠNJA DOBA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:

Studio Kejt Guld je prošlog proleća dobio ponudu da dizajnira i postavi jedan vrt na čuvenom Spring Garden Show u Askotu. Naša zamisao je bila da taj vrt uredimo tako da njegov dizajn bude interesantan, blizak i pristupačan i da kroz njegovu postavku prikažemo sve upotrebe i funkcije koje jedan vrt na otvorenom prostoru može imati. Cilj nam je bio da probudimo maštu i preduzimljivost posetilaca izložbe i da vlasnike vrtova podstaknemo da, inspirisani našim dizajnom, uvedu novine i primene bolja i lepša rešenja u svojim vrtovima kod kuće.

Kao prvo, u obzir smo morali uzeti godišnje doba u kome vrt treba da se postavi i shodno tome, odabrati biljne vrste koje će izgledati privlačno u proleće, ali će biti podjednako dobrodošle i lepe i u svim drugim godišnjim dobima. Nismo se opredelili za plavo – žutu paletu, koja prema uvreženom mišljenju nedvosmisleno asocira na proleće. Izašli smo sa bojom za koju priznajemo da nije baš uobičajeno da bude nosilac dizajna utoliko što se njeno prisustvo po prirodi stvari – podrazumeva.

Izabrali smo paletu zelenih tonova želeći da pokažemo da ova boja nije ni neinteresantna, ni jednodimenzionalna ni dosadna. Priroda, naravno, svoje najlepše slike boji upravo zelenom, ali većina ljudi ovu boju doživljava kao univerzalnu pozadinu, a nikako kao ‘zvezdu’ neke pejzažno-vrtne predstave. Utoliko je naša odluka bila revolucionarna. Upotreba različitih tonova i tekstura zelene boje trebalo je da podstakne posetioce izložbe da se i sami pozabave idejom o njenoj primeni, i to tako što će sa boje fokus prebaciti na oblik biljaka i njihovu ‘arhitekturalnost’. Činjenica je da je veštim kombinovanjem tonova i tekstura moguće napraviti izuzetno dobru i opuštajuću atmosferu i u monohromatskom vrtu. Efektnu dopunu ovom neobičnom planu sadnje činilo bi popločavanje vrta prirodnim kamenom, postavljanje podloge od bambusa, ugradnja čeličnih panela i pergola, što bi unelo akcenat i graničnike. Ti dodaci bi takođe i u vizuelnom i u tehničkom smislu ojačali strukturu celokupne postavke. Uređeni otvoreni prostor nadomak ili u sastavu mesta stanovanja oduvek je veoma cenjen i smatra se dragocenom dodatnom sobom u okviru kuće ili stana gde se može ugodno obedovati, sedeti sa porodicom, zabavljati se sa prijateljima ili se jednostavno osamiti i uživati u svežini letnjih noći. ‘Vrt za sva godišnja doba’ nudi mnogo dobrih ideja koje posetioci mogu da primene i sprovedu u delo u svojim kućnim vrtovima da bi sebi, svojoj porodici i prijateljima pružili uživanje i opuštanje tokom cele godine.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: