Search
Close this search box.

VOLITAN - SOLARNI BROD

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

DESIGNNOBIS – DR. HAKAN GÜRSU

OBJEKAT:

SOLARNI BROD

LOKACIJA:

TURSKA

FOTOGRAFIJE:

©DESIGNNOBIS

KADA SE GOVORI O ECO-FRIENDLY PLOVIDBI, VEĆINA LJUDI OBIČNO POMISLI NA JEDRILICE ILI KANUE. MNOGI NE ZNAJU DA POSTOJI NIZ INOVATIVNIH REŠENJA PLOVNIH OBJEKATA KOJI NE UGROŽAVAJU ŽIVOTNU SREDINU. JEDAN OD INTERESANTNIH EKO PROIZVODA JE SOLARNI BROD VOLITAN, DIZAJNIRAN OD STRANE TIMA GURSU I DOGAN IZ STUDIJA DESIGNNOBIS, KOJI SU DOŠLI DO KONCEPTA BRODA NA SOLARNI POGON KOJI VIŠE LIČI NA AVION NEGO NA BROD.

U težnji za višim i boljim standardom života, društvo ne preza ni od čega kada je u pitanju iskorišćavanje svega što nam priroda daje. Zato je važno zaštititi okolinu koliko god je to u čovekovoj moći, posebno u brodskom prometu, jer upravo on često uzrokuje velike ekološke katastrofe.

Volitan je novi futuristički koncept broda, jedrilice koja koristi čvrsta jedra, a pokreće se snagom vetra i solarnom energijom. Ime joj potiče od latinskog imena jedne ribe toplih mora, Pterois volitans, i simbol je podizanja svesti o održivom korišćenju resursa na moru. Cilj ovakvog dizajna bio je stvoriti alternativnu jedrilicu koja će imati laganu strukturu, visoke jedriličarske performanse, kao i kapacitet navigacije u svim vremenskim uslovima, i odlikovati se nultom emisijom.

Pored toga, uslov je bio da se koriste tehnološki inovativni materijali i nove građevinske tehnike kako bi se smanjila težina i hidrodinamički otpor, a sa druge strane, poboljšale performanse i izdržljivost samog broda. Ovi tehnički uslovi su inkorporirani u novu formu koja je omogućila slobodu svih dinamičkih delova.


Planirano je da njegove dimenzije budu: dužina 32m, visina 7.5m, širina sa solarnim krilima 28m i širina korita broda 7.5m. Volitan je jedan od najznačajnijih ekoloških koncepata solarne jedrilice na svetu. Sistemi rada broda su kontrolisani i optimizovani putem računarske mreže. Dok se jedri, upregnuti su alternativni izvori energije kao što su vetar i solarna energija, koji se skladište u baterijama koje kasnije omogućavaju pogon broda tokom dana i noći.


Dinamička stabilnost je ključ u dizajniranju krila ove jedrilice koji su pod uticajem različitih vremenskih uslova (vetar i sunce), istovremeno ili pojedinačno. Krila se pokreću automatski tako što prate sunce i uz pomoć solarnih fotonaponskih panela obezbedjuju optimalnu količinu solarne energije. Motori su postavljeni sa obe strane broda tako da se na taj način povećavaju performanse navigacije. Prilikom pristajanja i u povoljnim uslovima plovidbe, krila se mogu lako povući i sklopiti. Rotaciona ’’peraja’’ koja se nalaze na bočnim stranama krila služe da se u ekstremnim klimatskim uslovima uspostavi ravnoteža glavnog tela broda sa ostalim delovima.// ek Ivana Nikolić


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama