Search
Close this search box.

DODIRNI NEBO NEPAL

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

SOFIA LANCOŠ MALDINI

NEPAL JE PRESTONICA AZIJSKE SREDNJOVEKOVNE KULTURE, ZEMLJA ZA KOJU KAŽU DA IMA ONOLIKO BOGOVA KOLIKO IMA STANOVNIKA, ONOLIKO HRAMOVA KOLIKO IMA KUĆA I ONOLIKO FESTIVALA KOLIKO IMA DANA U GODINI.

Nepal je zemlja koja se nalazi na veoma važnom strateškom položaju između Indije i Kine. Kroz veći deo svoje istorije bio je monarhija, kojom je od 1768. vladala dinastija Šah. U vreme britanske kolonijalne vlasti u Indiji, Nepal je zadržao nezavisnost, ali je bio izolovan od spoljnog sveta, privredno nerazvijen i feudalno zaostao. 1951. godine završena je monarhistička vladavina i uveden je tzv. kabinetski način vladavine. Nakon reformi 1990. uspostavljena je višepartijska demokratija u okviru ustavne monarhije. 1996. godine maoistički ekstremisti su organizovali pobunu. Usledio je desetogodišnji rat između pobunjenika i vladinih snaga, za koje vreme su raspušteni Parlament i kabinet, a apsolutnu vlast preuzeo je kralj. 2006. godine potpisan je mirovni sporazum i donet privremeni Ustav. Nakon nacionalnih izbora 2008. novoformirana Ustavotvorna skupština proglasila je Nepal za federalnu demokratsku republiku i ukinula monarhiju. Od 2008. do 2011. bile su na vlasti četiri različite koalicione vlade maoista i nepalskih komunista.

U Nepalu živi više od 60 različitih etničkih zajednica i kasti. Najbrojnije četiri grupe su: kšatrije, bramani, Magar i Taru. U zemlji postoji kompleksan sistem kasti koji diktira živote stanovnika. Svaka kasta ima svoj jezik. U Nepalu postoji oko 140 jezika. Mnoga sela govore sopstvenim dijalektom, koji međusobno nisu razumljivi. Najzastupljeniji jezici su: nepali, maitili, bodžpuri, taru, tamang, nepalski basa, magar, bađika, bantava, gurung/tamu, limbu. Zvaničan jezik u Nepalu je nepali, dok su ostali jezici nacionalni jezici manjina. Drugi najrasprostranjeniji jezik je maitili.

Oko 80 procenata populacije u Nepalu su hinduisti, 10 procenata su budisti, a ostatak čine druge religije. Tradicionalno, hinduizam i budizam nikada nisu bili izdvojeni u društvu koje duboko veruje da ove dve religije imaju svoje istovetne korene. Slični su obredi u manastirima i hramovima, zajednička su hodočašća. Nepal ima brojne verske grupe, koje vekovima žive u miru i slozi. Ne postoji primer ni zapis verskog sukoba u Nepalu, a stanovnici poštuju nacionalni osećaj jedinstva u različitosti veroispovesti.

Nepal je prestonica azijske srednjovekovne kulture. Glavni grad Katmandu danas ima status najbogatije budističke svetske ikone. On je jedan od najvećih i najznačajnijih živih svetskih muzeja. U vreme kada u Americi još nije formirana nacija, u Nepalu su podignuti najfiniji spomenici koji se danas nalaze na listi svetske kulturne baštine. Arhitektonski stil pagode nastao je na nepalskom tlu u davnom XII veku. Prema legendi, kineski vladar Kublaj Kan pozvao je nepalske arhitekte da grade njegovu palatu Ksanadu. Nepal je zemlja gde je rođen Buda. Ujedinjene nacije su se složile sa predlogom da Budin rodni grad Lumbini dobije status Grada svetskog mira. Nepal je poznat kao zemlja u kojoj boravi Živa Boginja Kumari. U ovoj zemlji slave se praznici češće nego bilo gde na svetu. Dolpo u Nepalu je poslednje uporište religije bonpo. Za Nepal kažu da ima onoliko bogova koliko ima stanovnika, onoliko hramova koliko ima kuća i onoliko festivala koliko ima dana u godini.

Nepal je zemlja sa najvišim planinama i najdubljim klisurama na svetu. Na površini ove zemlje nalazi se osam planinskih vrhova visine preko 8.000m i najviši vrh na svetu Mont Everest, visok 8848m. Pored Mont Everesta, najpopularnija treking staza je na vencu planine Anapurna.

Mada površina Nepala zauzima samo 0,1% Zemljinog kopna, Nepal predstavlja genetski najraznolikije mesto na svetu. Klima zemlje je u rasponu od tropske do večnog snega i leda. Nepal nazivaju Amazonom Azije. Skriveno blago bogate biološke raznolikosti ove zemlje još uvek nije dovoljno istraženo, a tu je moguće naći veliki broj novih biljnih vrsta. U Nepalu se nalazi 5.980 vrsta cvetnica, sa velikim brojem endemskih. Runolist je cvet koji je u Evropi skoro izumro, a u Nepalu raste u izobilju, pogotovo u dolini Langtang. Nepal ima više od 360 vrsta orhideja i obuhvata 6% svetskih vrsta rododendrona. Više od 250 vrsta cvetnica su endemske. Tu je moguće pronaći neverovatno bogatstvo lekovitog i aromatičnog bilja za pripremu tradicionalnih ajurvedskih lekova.

Nepal je zemlja sa izvanrednim geografskim potencijalima za proizvodnju električne energije. Međutim, nestašice struje su svakodnevna pojava, koja utiče na život u ovoj zemlji. Struja ovde nestaje deset i više časova dnevno, pa je vrlo teško isplanirati radni dan. Istovremeno, veoma je rasprostranjena upotreba solarnih kolektora, koji se koriste za zagrevanje vode i punjenje akumulatora. Solarne kolektore, generatore i akumulatore moguće je kupiti na svakom koraku, po pristupačnim cenama. // Više u EKO KUĆI No12

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
COP28 – Da li je ovo kraj upotrebe fosilnih goriva ?
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Grand Palais Ephemere