Search
Close this search box.

VIZIJE U DRVENOM RAMU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Ashton Porter Architects

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

Grange Park, London, Velika Britanija

POVRŠINA:

178 M2 m2

FOTOGRAFIJE:

Amdy Stagg

OBJEKAT KOJI JE MINIMALNIM I KVALITETNIM ARHITEKTONSKIM INTERVENCIJAMA NA JEDNOSTAVAN MINIMALISTIČKI NAČIN PROMENIO IZGLED STARE KLASIČNE LONDONSKE KUĆE.

Stabilnu arhitekturu Londonskog predgrađa uglavnom karakterišu stilizovane jednoporodične kuće u nizu, ali često možemo sresti klasično građene objekte bez posebnih stilskih odrednica, kakve imamo priliku da viđamo i na prostorima Srbije. Dogradnja i adaptacija ove kuće je treći po redu projekat iz široke lepeze ostvarenja arhitektonskog biroa Ashton Porter architects, u kome se kroz projektantski postupak demonstriran i primenjivan na više objekata, otvaraju nove funkcionalne prostorije i promovišu izuzetne estetske vrednosti.

Projekat je usmeren na reorganizaciju postojećeg stambenog objekta i izgradnju studija u okviru dvorišta. Minimalnim i kvalitetnim arhitektonskim intervencijama ova kuća je potpuno promenila izgled u parternom delu i omogućeno je potpuno otvaranje prostora prema dvorištu. Tom intervencijom je izvršena redistribucija svih glavnih prostorija prizemlja, dnevne sobe, kuhinje i trpezarije i dodati su novi sadržaji koji se odnose na prostorije za domaćinstvo, tehničko održavanje i ostave.


Povezanost kuće i studija u bašti je ključni element projekta. Klasično građena kuća u londonskom predgrađu remodelovana je i osavremenjena u cilju zadovoljavanja različitih zahteva i potreba korisnika prostora, odnosno omogućavanja uslova za rad od kuće, što je sve češći oblik obavljanja poslovnih aktivnosti. Vlasnici su prihvatili ideju da se projekat reši u vidu odvojenog prostora u dvorištu koji omogućava intelektualni rad.


Uspešnim enterijerskim intervencijama zadovoljeni su visoki zahtevi za spisateljski rad u mirnom i izolovanom delu dvorišta. Pripadajuća terasa i veliki centralni travnjak integrišu ova dva objekta. U dislociranom prostoru, u dubini dvorišta, napravljen je montažni objekat od drveta, studio, koji je zadovoljio poslovne potrebe vlasnika objekta i omogućio kvalitetno odvajanje radnih prostorija.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_single_image.php on line 141

Kuća je redizajnirana tako što se na postojeći stari objekat postavio čelični ram koj je bio oslonac za klizna vrata, koja na diskretan i transparentan način odvajaju unutrašnji prostor od spoljašnjeg i integrišu ga preko terase od kedrovog drveta koja se pruža celom dužinom novoizgrađenog dela. Terasa sa drvenom podnom oblogom skoro da ne zahteva dodatno održavanje, a ovaj objekat svakako oplemenjuje dajući mu toplinu i udobnost.// ek Ivana Nikolić – Više u EKO KUĆI No14


MINIMALNIM I KVALITETNIM ARHITEKTONSKIM INTERVENCIJAMA OVA KUĆA JE POTPUNO PROMENILA IZGLED U PARTERNOM DELU I OMOGUĆENO JE POTPUNO OTVARANJE PROSTORA PREMA DVORIŠTU.Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda