Search
Close this search box.
congress

MINIMALIZAM U CRNO BELOM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

AVANTO ARCHITECTS LTD/ VILLE HARA AND ANU PUUSTINEN

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

VIRRAT, FINSKA

POVRŠINA:

78 + SAUNA 24 m2

FOTOGRAFIJE:

KUVIO.COM/ ANDERS PORTMAN AND MARTIN SOMMERSCHIELD

STUDIO ’AVANTO ARCHITECTS’ IZ HELSINKIJA AUTOR JE JOŠ JEDNOG USPEŠNOG PROJEKTA KUĆE SA ČETIRI KRILA KOJA SVOJIM KORISNICIMA PRUŽA ČETIRI RAZLIČITA POGLEDA NA PREDIVAN OKOLNI PEJZAŽ MESTA VIRRAT U FINSKOJ.

Finska arhitektura donela je svetu  nekoliko stilova, a najznačajniji je svakako nordijski modernizam, čiji je najpoznatiji predstavnik Alvar Aalto. Minimalističke i estetske linije ovog stila, svojstvene savremenoj finskoj arhitekturi, sve više su prisutne u javnim i stambenim zgradama u Finskoj.

Od montažnih zgrada iz 70-ih, preko ustaljenih modernističkih ideja iz 90-ih godina, stigli smo u epohu napredne drvene arhitekture novog milenijuma.  Prema Juhi Ilonenu, arhitekti i autoru nekoliko knjiga o arhitekturi Helsinkija, klimatske promene trenutno usmeravaju projektante u pravcu drvenih konstrukcija u dizajnu. U Finskoj, najgušće pošumljenoj zemlji u Europi, drvni proizvodi imaju svetlu budućnost. Etika održivog razvoja, nove sigurnosne mere i snažna tradicija Finaca u korišćenju drveta u izgradnji, omogućili su njegov povratak na poziciju primarnog materijala u arhitekturi. Vođeni filozofijom skandinavske arhitekture, Avanto architects su realizovali ovu izuzetno interesantnu kuću za dve godine, potpuno je napravivši od jednog jedinog materijala, drveta, kako u eksterijeru tako i enterijeru. Klijenti su bili više nego zadovoljni. Njihov novi dom je baš ono što su tražili i očekivali.

Kuća se nalazi u šumovitom okruženju, na severoistočnoj strani jednog od ostrva Finske. Ima oblik krsta koji na sve četiri strane, zahvaljujući staklenim otvorima, omogućava pogled na okolni pejzaž. Šumoviti pejzaž koji se vidi kroz gotovo sve prozore, unosi duh misterije i romantike u ovaj interesantan dom. Sa tri strane se mogu videti različite vizure jezera Vaskivesi, dok se sa četvrte pruža lep pogled ka šumi. Dok korisnici ovog doma doručkuju, sunčeva svetlost im obasjava jutarnju trpezu, popodne obasjava glavnu trpezariju, a u predvečernjim satima prostor dnevnog boravka.

Ni u jednom delu objekta ne postoji negativan uticaj sunčevog zračenja zbog mogućnosti povlačenja zastakljenih površina u odnosu na front objekta, pa samim tim nisu korišćene zavese ni na jednoj strani objekta. Terase su natkrivene kako bi se sprečilo pregrevanje objekta tokom velikih letnjih vrućina, ali one ipak omogućavaju prikupljanje pasivne solarne energiju u zimskom periodu.

Ceo objekat je izveden u drvetu, s tim što je eksterijer kompletno tretiran u tamnom tonu, dok je unutrašnjost u totalnom kontrastu, u izrazito svetloj nijansi. Tamna boja kuće čini da se objekat stopi sa okolnim pejzažem, što ga čini neupadljivim kada se gleda sa jezera. Zavisno od načina oblaganja, drvena fasada može da se slaže vertikalno ili horizontalno. U ovom slučaju je to bilo vertikalno. Kao i kod odevanja, i ovde vredi osnovno pravilo: vertikalno postavljena drvena fasada objekat će učiniti optički vitkijim, dok će horizontalno postavljene drvene letvice objekat “proširiti”.//
ek Ivana Nikolić – Više u EKO KUĆI No14

DRVENE FASADE UVEK SU UNIKATNA REŠENJA I OČARAVAJU SVAKOGA KOME JE BLISKO DRVO SA SVIM SVOJIM PREKRASNIM SVOJSTVIMA: PRIRODNOM RAZNOLIKOŠĆU I ŽIVIM IZGLEDOM, IZDRŽLJIVOŠĆU, DOBRIM GRAĐEVINSKIM SVOJSTVIMA, EKOLOGIJOM I BRZINOM POSTAVLJANJA.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda