Search
Close this search box.
congress

KOMFOR U MALOM

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

EINAR JARMUND, HAKON VIGSNAES, ALESSANDRA KOSBERG, NIKOLAJ ZAMECZNIK

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

Toten, Norveška

POVRŠINA:

45,5 m2

FARMERSKA KUĆA U TOTENU (NORVEŠKA) PREDSTAVLJA PROJEKAT ARHITEKTONSKOG BIROA „JVA“, RENOMIRANE I PLODNE PROJEKTANTSKE KUĆE IZ OSLA KOJA JE OKRENUTA I POSVEĆENA PRINCIPIMA ODRŽIVE I EKOLOŠKE GRADNJE.

Objekat „Farm House“ podignut je u kompleksu porodične farme gde su već postojale dve starije građevine, pa su autori imali interesantan zadatak da se u što većoj meri prilagode zatečenom ambijentu, pejzažu, i da kroz novi objekat nastave odnosno osavremene život na imanju. Shodno tome, ali i samoj autorskoj filozofiji biroa, kuća je sagrađena gotovo u potpunosti od drveta, kako spolja tako i iznutra. Naravno, analizom izbliza lako i brzo se dolazi do spoznaje elemenata koji su vezani striktno za sadašnjost, pa oni nedvosmisleno atribuiraju građevinu tokovima savremene arhitekture održivog smera. Način upotrebe stakla, kompozicija prozorskih otvora, nadstrešnica, tretman ulazne partije, opšti minimalistički duh izraza, predstavljaju stožere koncepta i uopšte dokaz su moderne vokacije projekta.

Pripadnost i opredeljenost za savremenost u izrazu i tehnologiji još je izrazitija kada uđemo u unutrašnjost kuće. Budući da je zahtev investitora bio da novi objekat podrži arhitekturu starog ambara nadomak njega, za koji se planiralo rušenje, projektanti su ovaj imperativ izvršili najdoslednije i najiskrenije – ne samo da je stara drvena obloga sačuvana i iskorišćena za novi objekat, već je i organizaciona shema prostora gotovo precrtana i ovaploćena u novom prostoru. To je sve postignuto na ukupno 45,5 m2 korisne stambene površine, pa kuća predstavlja dokaz o dovoljnosti relativno male stambene površine za savremen komforan život.


U ovakvom prostoru, koji je oslobođen bilo kakve težnje za grandioznošću, monumentalnošću, impresivnošću dimenzijama i efektima, čovek se oseća onakvim kakav zaista jeste. Utisak sigurnosti, udobnosti, topline, oslobođenosti od lažne veličine i zasićenosti stvarima, provejavaju svakim kutkom. Posebnu vrednost objekta predstavljaju široke prozorske kompozicije, urađene kao trake ili složeniji geometrijski nacrti.


Isto kao i eksterijer, i enterijer se odlikuje neprikosnovenom jednostavnošću stila. Zanimljivo je pomenuti da autorski tim „JVA“ smatra da se do jednostavnosti dolazi, dakle da je to cilj koji se treba postići opsežnim radom, a ne da je to polazna tačka, „tabula rasa“ projekta. Utisak prirodnosti enterijera dolazi od obilate upotrebe drveta, koje nije tretirano lakovima i drugim hemijskim sredstvima u cilju njegove preparacije ili ulepšavanja.// ek Mare Janakova Grujić
Više u EKO KUĆI No14


Integracija sa pejzažom i zatečenim građevinskim fundusom, predstavljala je glavne smernice autora.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda