Villa Vught

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Mecanoo

LOKACIJA:

POVRŠINA:

683.0 m2

FOTOGRAFIJE:

Ossip van Duivenbode

Vila na selu Holandije u blizini Vughta daje savremeni značaj tipologiji domaćeg gazdinstva. Tradicionalno, holandska motika je ansambl seoskih kuća i stambenih prostorija koje su lagano skupljene oko dvorišta. Centralni otvoreni prostor je zaštićen, a istovremeno otvoren za okolni pejzaž.

Ovaj prostorni raspored vodio je dizajn Vile. Funkcije Vile raspoređene su u tri različita volumena, oblikovana tako da podsećaju na srpski mali grad. Dva niža volumena su u obliku tipičnih zabatnih staja direktno povezanih sa okolnim vrtovima. Veća zapremina privlači pogled širokog pejzaža i formira upečatljiv kontrast s nižim zgradama.

Najviši element, najistaknutija zgrada, sadrži glavnu spavaću sobu u prizemlju, dečje sobe na gornjim spratovima i krovnu terasu na vrhu. Od dva štala jedan je namešten kao dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom i velika veranda na jugozapadnoj strani, sa radnim prostorom i igraonicom na prvom spratu. U drugom ambaru se nalazi studio za kuvanje u kome do dvadeset ljudi može učestvovati u kulinarskim časovima, radionicama i aktivnostima team buildinga koje vodi klijent. Pored studija nalazi se garaža, ostava i gostinski apartman na prvom spratu. Velika klizna vrata u centru mogu se otvoriti da bi se otkrila ulazna kapija u dvorište.

Projektna ambicija nastojala je povezati stambene funkcije uz zadržavanje tradicionalne tipologije imanja. U tom cilju, napola potopljeni hodnik, sakriven ispod nasipa trave, povezuje višu zapreminsku zapreminu sa dnevnom sobom štale. Staja u kojoj se nalaze studio za kuhanje i pansion potpuno je odvojena, održavajući vidike od dvorišta do okolnog pejzaža.

Izgradnja i detalje Vile oponašaju i holandsku “motiv” ili imanje. Spoljašnja tamno brončana anodizirana aluminijumska obloga, izabrana da se neprimetno proteže preko fasade do krova, profilisana je tako da liči na valovite gvožđe krovove obližnjih gospodarskih zgrada. Prozorski okviri, koji tradicionalno imaju svetliju boju, imaju svetliju bronzanu aluminijumsku površinu. Kroz svaku zgradu pažljivo su uokvireni pogledi na krajolik. Umesto da prave široke otvore u punoj visini, prozori se postavljaju kao okviri za slike, ukrašavajući zidove odabranim slikama okolnih poljoprivrednih površina.

Drvo se koristi i za konstrukciju i za unutrašnju obradu, materijal koji je istovremeno održiv i vizuelno topao. Tri zgrade imaju poprečno laminiranu drvenu strukturu i unutrašnje površine evropske srebrne jele, vrstu drveta koja ima izuzetno glatku i ujednačenu teksturu. U poređenju sa drugim metodama čvrste gradnje, relativno malo energije je potrebno za proizvodnju i obradu umreženog drveta. Doprinosi i održivom skladištenju CO2. Vila ima koeficijent energetske učinkovitosti (EPC) od 0,26 i greje se i hladi električnim toplotnim pumpama.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: