Alumil Exl1

Osmatračnica za kitove

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Dorte Mandrup

LOKACIJA:

ostrvo Andøia u Severnoj Norveškoj

DORTE MANDRUP JE POBEDILA NA TAKMIČENJU ZA NOVU ARKTIČKU ATRAKCIJU „THE WHALE“ – OSMATRAČNICA ZA KITOVE, SA KOJOM JE  JOŠ JEDNOM DOKAZALA SVOJU SPOSOBNOST STVARANJA ARHITEKTURE U VANSERIJSKIM PEJZAŽIMA.

Danski arhitektonski studio Dorte Mandrup A / S zajedno sa Marianne Levinsen Landskab i konsultantima JAC Studios, Thornton Tomasetti, Nils Øien i An-ders Kold proglašeni su pobednikom na međunarodnom konkursu za dizajn nove atrakcije na ostrvu Andøia 300km severno od Arktičkog kruga u Severnoj Norveškoj.

Ovo je jedno od najboljih mesta na svetu za posmatranje kitova, a nova zgrada, „THE WHALE“, omogućiće posmatračima jedinstven ugođaj sa predivnim pogledom na morski horizont. „Ne samo da ćemo stvarati arhitekturu u još jednom izuzetnom okruženju, već ćemo i učestvovati u povećanju razumevanja kitova i očuvanju morskog života “, kaže osnivač i kreativni direktor, Dorte Mandrup. „Upravo ovde, na ivici okeana, „THE WHALE“  će obeležiti ovaj veličanstveni i drevni pejzaž“.

Ovakve  prilike zahtevale su veliku odgovornost, koja je ekstremno motivirajuća i inspirativna “, dodaje ona. Ova atrakcija svetskog značaja na Arktiku, Dorte Mandrup je dizajnirala objekat koji izrasta iz pejzaža. Ona se prirodno uzdiže poput nekog brda na kamenitoj obali, kao da je div digao tanki sloj kore zemlje i stvorio šupljinu ispod.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: