Search
Close this search box.

VIKEDNICA NA VODI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

MARIJN BELJE DESIGN

OBJEKAT:

FREE FLOATING ECO LODGE, SMEŠTAJNA JEDINICA

LOKACIJA:

DORDRECHT, HOLANDIJA

POVRŠINA:

24,0 m2 m2

OVA PLUTAJUĆA PLATFORMA JE EKOLOŠKA, ENERGETSKI NEZAVISNA SMEŠTAJNA JEDINICA SA MINIMALNIM UTICAJEM NA OKRUŽENJE, KOJA KORISNICIMA PRUŽA JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ NEPOSREDNOG KONTAKTA SA PRIRODOM UZ PUNU UGODNOST KOJU NUDI SAVREMENA TEHNOLOGIJA. SAVREMENI ČOVEK JE SVE MANJE U DODIRU SA PRIRODOM, A SAVREMENA KULTURA JE SVE VIŠE OPTEREĆENA TEHNOLOGIJOM.

Savremeni čovek je sve manje u dodiru sa prirodom, a savremena kultura je sve više opterećena tehnologijom. Naravno, čovek kultiviše prirodu i tehnologija je sastavni deo očovečenog sveta, ali sve češće bivamo preopterećeni naslagama kulture koje nas odvajaju ne samo od iskustva prirode, već čak i od samog njenog poimanja. Naš često nekultivisani i senzacionalistički odnos prema tehnologiji dovodi ne samo do fizičkog otuđenja od prirode, već i do intelektualnog i sociološkog otuđenja od drugih ljudi. Ogromna količina hardware-a i software-a koji angažuju naše telo i naš duh kao da nas odvajaju od našeg jedinog pravog staništa, a to je posle svega ipak očovečena priroda.


Tražeći odgovor na složena pitanja odnosa čoveka i okruženja, holandski arhitekt i dizajner Marijn Beije koncipirao je duhovito rešenje plutajuće kapsule, koja uprkos otuđenosti koju takav koncept može da nosi u sebi, na iznenađujuće jednostavan i neposredan način doprinosi uspostavljanju odnosa čoveka i prirode. Radeći na svom konceptu u okviru diplomske teze, teško da je mogao da pretpostavi da će njegova ideja doživeti tako veliko interesovanje i priznanje i konačno ući u proizvodnju. Tako je od jednog akademskog istraživanja, zahvaljujući čvrstom i jasnom konceptu, kao i relevantnom kontekstu, nastala ekološka kabina pod nazivom “Free Floating Eco Lodge” (Slobodno plutajuća ekološka kabina), namenjena za potrebe smeštaja u nacionalnim parkovima Holandije.


“FREE FLOATING ECO LODGE” JE INSPIRISAN KONCEPTOM
KATAMARANSKIH PLOVILA SA DVA SPOJENA TRUPA. OVAKVO
REŠENJE OMOGUĆAVA INTEGRACIJU OBLIKA I TEHNIČKIH ZAHTEVA
PLUTAJUĆIH OBJEKATA.


Dobijena je stabilna plutajuća platforma, atraktivnog izgleda, koja nije ni splav ni plovilo u pravom smislu reči, već je integrisano rešenje koje sažima prednosti oba koncepta u jedinstveni dizajn. Pored toga, koncept katamarana ne samo da veoma dobro rešava tehničke zahteve stabilnosti i plutanja, već deluje i kao osnov prostorne organizacije i ustrojstva forme.  //ek – MIODRAG NINIĆ Više u EKO KUĆI No04


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda