Search
Close this search box.
congress

KUĆA ČAJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LENKA KREMENOVA I DAVID MASTALKA

OBJEKAT:

JAVNI OBJEKAT

LOKACIJA:

ČEŠKA LIPA, ČEŠKA REPUBLIKA

POVRŠINA:

10 m2

FOTOGRAFIJE:

A1 ARCHITECTS

MLADI ARHITEKTI DAVID MAŠTALKAI I LENKA KREMENOVA SMATRAJU DA NA PRVI POGLED BEZNAČAJNI DETALJI OBLIKUJU JEDINSTVENOST NAŠIH ŽIVOTA. TAKO U SVOM RADU TRAŽE MAGIJU TIH MALIH I OBIČNIH STVARI KOJE NAS OKRUŽUJU I INSPIRIŠU. SVE PROJEKTE REŠAVAJU NA SLOŽEN NAČIN, POČEVŠI OD CELOG KONCEPT KA  UNUTRAŠNJIM DETALJIMA, I DIZAJNOM UPOTREBNIH PREDMETA.

Jedan od takvih njihovih projekata je i ova veoma zanimljiva kuća. Nalazi se na južnom obodu vrta u Českoj Lipi, na severu Češke Republike, i smatra se modernom interpretacijom tradicionalnog oblika. Izgrađena je od prirodnih i održivih materijala, i dizajnirana tako da se integriše u okolni pejzaž. Veliki i izuzetno kultivisan vrt, definisan u obliku slova S, postaje prirodni deo obližnje borove šume i time čini interesantnim okruženje ove kuće. Sam objekat se posmatra kao deo pažljivo dizajniranog ambijenta. Kuća je u stvari jedno malo mesto za okupljanje, mesto za šolju čaja


Prema već kultnom predanju, legendarni kineski imperator Še Nong se jednog sunčanog dana 2737. godine p.n.e. spremao da ispije svoju uobičajenu popodnevnu šolju tople vode. I baš pre nego što će otpiti prvi gutljaj, vetar je doneo nekoliko listova sa obližnjeg drveta i smestio ih pravo u carsku posudu. Voda je počela da menja boju, car postao radoznao, probao taj čudni mirišljavi napitak, i ostalo je istorija. Tako je čaj dobio karakter sličan onome koji ima i danas. Ispijanja i ceremonije čaja su dobro poznate, cenjene i poštovane u mnogim delovima sveta, pa tako i u Evropi. Kada bi čaj bio više nego samo jedno obično piće i kada bi se predivne ceremonije čaja razumele i praktikovale radi promovisanja harmonije sa prirodom, ispijanje čaja bi postalo umetnost, “teaism”.


OGNJIŠTE JE CENTRALNA TAČKA, ODAKLE SE PROSTOR SPAJA SA VERANDOM
OBLOŽENOM DASKAMA OD ARIŠA. DRVO ARIŠA JE ODLIČNO GRAĐEVINSKO
DRVO, NAROČITO PRIKLADNO ZA VODENE KONSTRUKCIJE I MOSTOVE JER JE
VODONEPROPUSNO ZBOG SADRŽAJA SMOLE U SVOJOJ GRAĐI.


Da biste bili sposobni da uživate uz čaj, važan je i izbor lokacije gde bi se održavala ta ceremonija. Talentovani mladi arhitekti iz studija A1 Architects su, vođeni upravo ovakvim mislima, napravili dva odlična projekta “kuće za čaj”. Oba su inspirisana japanskim “zen stilom”. Zen na japanskom znači meditacija. Uređenje prostora u zen stilu je bitan elemenat japanskog uređenja doma koji reflektuje ravnotežu, harmoniju i relaksaciju.. //ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No04


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda