Search
Close this search box.
congress

Trendovi u održavanju Beogradskih objekata

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
eko

LOKACIJA:

Beograd

FOTOGRAFIJE:

PIXABAY

U Beogradu, sa razvojem modernih naselja kao što su Beograd na vodi, Voždovac i Zemunske kapije, koncept “fasiliti menadžmenta” (FM) postao je ključan za unapređenje života stanovnika i očuvanje vrednosti njihove imovine. U maju ove godine, osnovana je “Fasiliti menadžment biznis asocijacija Srbije” koja se fokusira na energetsku efikasnost, edukaciju, regionalnu saradnju i unapređenje zakonodavstva.

FM, koji se već duže vreme proučava na Građevinskom fakultetu, prema definiciji Međunarodne asocijacije fasiliti menadžera (IFMA), predstavlja disciplinu koja integriše ljude, mesta, procese i tehnologije kako bi očuvala funkcionalnost izgrađenog okruženja. U Srbiji, ovaj pojam može se shvatiti kao upravljanje objektima u eksploataciji, obuhvatajući sve što utiče na efikasnost obavljanja osnovnih delatnosti i udobnost korisnika.

Zakon iz 2016. godine

Donedavno, stambene zajednice nisu bile u obavezi da imaju zvaničnog predstavnika koji je upravnik zgrade. Zakonom o stanovanju I održavanju iz 2016. To se promenilo. Taj zakon je definisao funkciju profesionalnog upravnika kojeg dodeljuju lokalne samouprave ukoliko stanari ne odaberu nekoga iz svojih redova, a njegova uloga upravo jeste upravljanje objektom u fazi eksploatacije.

u
Zastupljenost pojedinih oblasti na tržištu FM usluga

Ovaj zakon propisuje Pravilnik o tekućem I investicionom održavanju. U njemu su navedeni elementi zgrade I vremenski intervali provere njihovog stanja. Upravnik je odgovorno lice za sačinjavanje Programa održavanja I organizovanja aktivnosti zajedničkih elemenata objekta. Njega bira stambena zajednica koju čine vlasnici posebnih delova, tj. Stanova, lokala, garaža I garažnih mesta, a on se onda upisuje u registar.

Prema njenim rečima, kod nas postoji rastuće interesovanje za FM usluge I među građanima I među kompanijama koje ih pružaju. “Gradsko stambeno” do sada je imalo primat na tržištu kao jedino preduzeće koje se bavi održavanjem i širokim dijapazonom usluga. Broj privatnih kompanija u ovoj privrednoj grani je sada u porastu.

Razlika između tekućeg i investicionog održavanja

Važno je naglasiti različitost između tekućeg i investicionog održavanja, kao i potrebnih sredstava za obe vrste radova. Tekuće održavanje obuhvata aktivnosti koje održavaju funkcionalnost objekta onako kako je prvobitno projektovan, poput redovnih popravki usled svakodnevne upotrebe. Često, mesečna nadoknada za održavanje obuhvata ove rutinske aktivnosti i može varirati u zavisnosti od obima pruženih usluga. Dostupne su i usluge profesionalnog upravljanja objektom od strane različitih kompanija, uz saradnju s brojnim izvođačima kako bi se osigurala efikasna realizacija servisa.

S druge strane, investiciono održavanje obuhvata radove koji su usmereni ka poboljšanju korišćenja objekta i unapređenju njegovog kvaliteta. Ovi radovi su obimniji i vredniji, kao što su zamena prozora, postavljanje novih fasada ili ugradnja solarnih kolektora. Finansiranje ovih aktivnosti obično dolazi od vlasnika posebnih delova, ali se retko pokriva redovnom mesečnom nadoknadom. Stambena zajednica, kao pravno lice, ima pravo na traženje komercijalnih kredita i donacija. Značajno je napomenuti da mnoge lokalne samouprave u Beogradu su sprovele programe donacija za investiciono održavanje, posebno s naglaskom na primeni mera energetske efikasnosti.

Za više ovakvih objava posetite našu rubriku vesti.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana