Search
Close this search box.
congress

CUKRARNA : Evolucija industrijske baštine

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
eko
Cukrarna 00 Spacelab

AUTORI:

MARKO STUDEN, BORIS MATIĆ, JERNEJ ŠIPOŠ (SCAPELAB)

OBJEKAT:

GALERIJA CUKRARNA

LOKACIJA:

LJUBLJANA, SLOVENIJA

POVRŠINA:

5.700 m2

FOTOGRAFIJE:

MIRAN KAMBIČ

CUKRARNA, MONUMENTALNI SVEDOK VEKOVA, TRANSCENDIRA SVOJU FIZIČKU PRISUTNOST POSTAJUĆI VIZUELNA POEZIJA KONTRASTA. U NJOJ PROŠLOST PLEŠE SA BUDUĆNOŠĆU, A KUBUSI BELIH GALERIJA POSTAJU PORTALI KA IZGUBLJENIM VREMENIMA. KROZ ESTETSKU SINERGIJU I DUBOKU POVEZANOST SA KORISNICIMA, CUKRARNA OŽIVLJAVA SVOJU ISTORIJU I POSTAJE INSPIRACIJA KOJA PODSEĆA DA SVAKI TRENUTAK U SEBI NOSI NEIZMERNU LEPOTU EVOLUCIJE UZ PROJEKAT SCAPELAB-A.

U srcu slikovite Ljubljane uzdiže se monumentalni svedok prošlih vekova – Cukrarna. Ova impozantna struktura, nekadašnja fabrika šećera izgrađena 1828. godine, prošla je kroz epohalnu transformaciju i postala prostorna i  kulturna oaza koja nadmašuje svoju istorijsku svrhu.

Cukrarna 01

Ovo nije priča o jednostavnoj renovaciji jedne zgrade. Ovo je priča o strateškom oživljavanju prošlosti, stvaranju novog identiteta i podizanju savremenog umetničkog centra koji korespondira sa duhom vremena. Kroz spoj prošlosti i sadašnjosti Cukrarna s ponosom osvetljava staze koje je prešla, postavljajući se kao izuzetan primer kako se industrijsko nasleđe može preoblikovati u izvor inspiracije i inovacije.

Cukrarna 05

Slojevi vremena

U svojih dve stotine godina postojanja, Cukrarna je bila svedok raznovrsnih transformacija. Od šećerane koja je doživela plamen uništenja do proširenja namene u fabriku duvana, postrojenje tekstilne industrije, vojnu kasarnu i prihvatilište za beskućnike, ovo zdanje u sebi nosi slojeve vremena. Postala je privremeno utočište za mnoge pesnike i pisce modernog doba, čije prisustvo bitno doprinosi afirmaciji slovenačke nezavisnosti.

Cukrarna 07

Suština Cukrarne ne leži samo u njenoj prošlosti, već i u načinu na koji je sačuvana kao kulturni spomenik. Renovirana 2009. godine, zgrada je zadržala svoj originalni omotač koji postojano svedoči o vekovima koji su prošli. Taj istorijski omotač izrezbaren vremenom, postao je, poput priče ispisane na fasadi, čuvar uspomene na industrijsku eru i poetsku prošlost. U svetu gde se sve menja, jednostavnost Cukrarne nadživljava vreme. Njen istorijski omotač nije samo zid. To je vremenski portret koji svedoči o promenama i kontinuitetu.

Cukrarna 03 1

Ova jednostavnost je simbol izdržljivosti, most između prošlosti i sadašnjosti, odraz estetike industrijske revolucije koja i dalje inspiriše. Svaka linija na fasadi predstavlja priču ne samo o izazovima koje je zgrada preživela, već i o njenoj sposobnosti da se prilagodi, usavrši i zadrži suštinu kroz sve oluje vremena. Ovaj omotač priča priču o kontinuitetu evolucije, gde svaki trag doprinosi bogatstvu zdanja koje danas gledamo sa divljenjem.

ISTORIJSKI OMOTAČ IZREZBAREN VREMENOM POSTAO JE, POPUT PRIČE ISPISANE NA FASADI, ČUVAR USPOMENE NA INDUSTRIJSKU ERU I POETSKU PROŠLOST. U SVETU GDE SE SVE MENJA, JEDNOSTAVNOST CUKRARNE NADŽIVLJAVA VREME.

Vizuelni spektakl prostora

Unutar Cukrarne, prostor odlikuje spektakularan spoj kontrasta. Kubusi belih galerija koji lebde iznad prizemlja povezani su sa čeličnom konstrukcijom krova. Ovi prostori su vizuelni kontrast istorijskom omotaču. Oni se odvajaju vidljivom prazninom i obloženi su perforiranim metalom. Perforirana opna nije samo estetski dodatak. Ona igra ključnu ulogu u kreiranju prostora, služi kao zvučni apsorber, modifikuje osvetljenje i štiti distribucioni sistem za HVAC.

Ambijent enterijera

Nova Cukrarna je dinamičan višenamenski prostor čije se prizemlje otvara ka javnom prostoru i pruža besplatan pristup svima. Galerije osim mesta održavanja izložbi postaju portali ka prošlosti, a deo prostora je posvećen obrazovanju, predavanjima i dečjim radionicama. Prostor ispod zemlje je dom performansima, radionicama i galerijskom baru koji se u večernjim satima transformiše u živahno utočište ljubitelja muzike.

Vizuelni doživljaj podrazumeva ne samo posmatranje objekta, već i aktivno imitiranje i osećanje jedinstva sa njim. Ova duboka povezanost sa objektom omogućava nam da postanemo deo njega, da se stopimo sa njegovom suštinom i da prenesemo tu jedinstvenu vezu u naše priče. Kao što svako estetičko iskustvo podrazumeva dublje proživljavanje objekta, tako i priča o Cukrarni nije samo pasivno opažanje. Kroz strastvena iskustva sa estetskim detaljima i promenama koje se dešavaju unutar Cukrarne, korisnici postaju aktivni učesnici u stvaranju njenog narativa. Ovaj fenomen podražavanja ne samo da potvrđuje privrženost, već stvara autentičnu vezu između korisnika i kulturnog spomenika, duboko ukorenjenu u emotivnom i intelektualnom iskustvu.

KROZ PAŽLJIVO PREPOZNAVANJE ESTETSKIH NIJANSI, AKTIVNO UČESTVOVANJE U TRANSFORMACIJI OBJEKTA  I DELJENJE ZAJEDNIČKOG NARATIVA, KORISNICI POSTAJU SUSTVARATELJI BOGATE PRIČE KOJA OBLIKUJE NJIHOVU INTERAKCIJU SA KULTURNIM NASLEĐEM.

Unutrašnjost objekta

Nova Cukrarna je mnogo više od restaurirane javne zgrade. Ona je oživljeni duh prošlosti u savremenom vremenu. Ova evolucija industrijske baštine postavlja temelje za kreativnu budućnost spajajući estetiku prošlosti sa zahtevima sadašnjosti. Kroz jednostavnost omotača, slojevitost enterijera i bogatstvo sadržaja, Cukrarna stiče harizmu kulturnog epicentra Ljubljane, ali i platforme koja hrabro gleda u budućnost, podsećajući nas na moć umetnosti da preoblikuje prostor i vreme.

Za više ovakvih objava posetite našu rubriku arhitektura.

Autor teksta: Vesna Ravić March
Stalni saradnik u rubrikama za arhitekturu, enterijer i dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda
Harmonija čoveka, arhitekture i prirode: Casa em Troia