Search
Close this search box.
congress

TERRE AREUSE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Velimir Vukićević, Jasmina Pejčić, Ljubica Jocić Knežević i Aleksandar Vac Jens Balkert, Suzy Balkert, Jacques Vatre i Rita Muller

LOKACIJA:

GALERIJA SINGIDUNUM

Na izložbi Terre Areuse, svoje keramičke eksponate  predstavila su četiri  srpska  (Velimir Vukićević, Jasmina Pejčić, Ljubica Jocić Knežević i Aleksandar Vac) i četiri švajcarska umetnika (Jens Balkert, Suzy Balkert, Jacques Vatre i Rita Muller). Izloženi radovi su nastali u leto 2012. godine u  švajcarskom gradu Areuse na Internacionalnom simpozijumu.

Propozicije ove kolonije su nalagale  da se svi radovi  moraju izvesti  u tehnici Terra sigilata i da budu galerijskog formata. Zanimljivo je da se neki od navedenih umetnika bave isključivo ovom tehnikom, dok je za druge ovo bio zanimljiv izlet i veliki izazov. Koreni ove tehnike dopiru do antike, u kojoj najsjajniji domet dostiže u dekoraciji  grčkih slikanih vaza. Finoća i zahtevnost izrade, koja obuhvata upotrebu posebne vrste gline, uz završna poliranja i premaze naročito dobijenim emulzijama tečne gline, kao i specijalni proces pečenja i dimljenja, svrstava ovu tehniku u jednu od najzahtevnijih .

Umetnici su  ostali verni  svom prepoznatljivom stilu, ali u novoj tehnici izrade, bilo da je reč o upotrebnoj keramici, keramoskulpturama, zidnim ili podnim instalacijama. Osim tradicionalnih izložbi, kao što su Bijenale keramike Beograd  i Trijenale keramike, retke su prilike gde naši najznačajniji i najnagradjivaniji umetnici  koji su poznati i van granica naše zemlje, izlažu kolektivno.

Odlično ukomponovana postavka raznorodnih eksponata osam umetnika različitih senzibiliteta i autorskih rukopisa, daje za pravo svim autorima da budu ponosni na zajedničko iskustvo i odličnu realizaciju celokupnog projekta.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela