Search
Close this search box.
congress

OD SLIKE DO ŽIVOTA I NATRAGA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Damjan Đakov

LOKACIJA:

Galerija Progres

OD SLIKE DO ŽIVOTA I NAZAD – Damjan Đakov

Galerija PROGRES

Septombar 2013.

Evolucija i revolucija nisu više važni kriterijumi po kojima možemo da određujemo umetnost ili naslućujemo njenu budućnost. Dijalektika stila više nije u modi, a umetnika sa koga je davno skinut oreol genija danas sve više doživljavamo kao medijski proizvod. Uprkos neumoljivim zakonima tržišta i mode, pravi slikari znaju da pre nego što postanu priznati umetnici prvo moraju da budu dobri slikari. Ovu pouku razumeo je i Damjan Đakov. Pripadajući generaciji koja je osamdesetih godina proteklog veka sazrevala na kultu individualnosti i različitosti, okrenuo se vrlo rano putevima duboke samospoznaje u svetu obeleženom ratovima i krizama, kao i vrtoglavim promenama u oblasti medija i tehnologija. Damjan se nakon studija zaputio u Italiju, u kojoj je živeo i radio sa manjim prekidima oko dvadeset godina i stvorio karijeru izuzetne reputacije.

Damjan se početkom dvehiljaditih vraća u Beograd, u kojem sporadično izlaže još od 1989. godine uglavnom po privatnim galerijama, a jednom i u Salonu Muzeja savremene umetnosti. U Galeriji Progres, početkom septembra meseca priredio je novu izložbu sa idejom da izložene slike ujedno budu i promocija ” Knjige o Đakovu ”autora Dragoljuba Kojičića. U njoj pisac esejističkim zamahom reči putuje kroz vreme i prostor da bi obišao prostranstva duha i suzio večnost na ”ovde”, da bi otkrio iskonsku lepotu Damjanovih slika, filosofski i estetski osećajno – toplim perom prijatelja, biografski lično. Svima koji žele da se upoznaju sa životom i radom Damjana Đakova preporučujem da pročitaju ovu knjigu. //ek BOŠKO STEPANOVIĆ – Više u EKO KUĆI No09

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela