Search
Close this search box.
congress

SUVREMENA KAZALIŠNA I FILMSKA SCENA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Članovi ULUPUH-a: Bijenale scenografa, kostimografa i dizajnera svetla

LOKACIJA:

Galeriji Karas

Na izložbi su predstavljena ostvarenja 17 eminentnih kazališnih i filmskih primijenjenih autora, članova ULUPUH-a, u izboru Umjetničkog savjeta Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost:
• kostimografi: Ivana Bakal, Barbara Bourek, Igor Dobranić, Martina Franić, Doris Kristić, Emina Kušan, Katarina Radošević Galić, Vedrana Rapić, Irena Sušac, Marija Šarić Ban, Jadranka Tomić; studenti kostimografije TTF-a,
• scenografi: Jelena Đanko, Dalibor Laginja, Drago Turina, Mirta Vekić; studenti ALU
• oblikovatelji svjetla: Miljenko Bengez, Deni Šesnić.

Svi su radovi nastali u razdoblju od 2011. do 2013. godine, i u galeriji su predstavljeni u obliku skica, fotografija, kostima i DVD snimaka i projekcija.

„Scena i kostimi su kao prozor predstave, kroz svijet koji oni stvore mi dobivamo vizualnu poruku o predstavi. Ali kao i kod pravih prozora, često ih ne zapažamo, gledamo negdje dalje. Vidimo ih samo ako su zamazani, onda njih krivimo za loš pogled. Ili ako su mali, onda ih krivimo za mrak. Ali, ako su čisti, veliki i puštaju puno svjetla govorimo kako je baš lijep stan ili lijep pogled, zavisi gdje nam je fokus interesa. (…) Pravog značenja tog vizualnog dijela predstave sam postala svjesna predajući kolegije iz povijesti drame i kazališta na osječkoj akademiji. Za svaku epohu imam dramske tekstove, imam rekonstrukcije kazališnog života, teorijske tekstove i tumačenja, ali se silno trudim naći barem jednu fotografiju. Bilo kakvu, crno bijelu, skicu, crtež, što god, ali nešto što može dočarati kako ta predstava izgleda. Kad vidim jednu jedinu fotografiju ili samo skicu predstave, ja iz nje iščitam cijeli svijet predstave: odnos prema tekstu, kazalištu, povijesti, kostimografiji, scenografiji, publici, pa čak i stil glume. I zato sam uvijek zahvalna kad se objavi knjiga scenografija i kostimografije ili kad se postavi izložba radova. Znam da su zbog toga sačuvani kazališni svjetovi.“

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela