SINTEZA PRIRODE I ARHITEKTURE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

SPG ARCHITECTS / ERIC A. GARTNER, CAROLINE N. SIDNAM

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR

LOKACIJA:

ASHEVILLE, NORTH CAROLINA, SAD

POVRŠINA:

371 m2

FOTOGRAFIJE:

DAN LEVIN

HARMONIJA KOJOM OVA KUĆA ODIŠE BAZIRANA JE NA PROPORCIJAMA, ODNOSU MASA, PROMIŠLJENOM UVOĐENJU SVETLOSTI I UPOTREBI MATERIJALA KOJI PRUŽAJU JEDINSTVEN TAKTILNI, VIZUELNI, PROSTORNI I VREMENSKI DOŽIVLJAJ. SMEŠTENA NA VRH BREŽULJKA I UKOPANA U TEREN SA SEVERNE STRANE, PREDSTAVLJA SAVRŠENU SINTEZU PRIRODE I ARHITEKTURE.

Ova egzotična kuća za odmor, smeštena u samom podnožju planine  Blue Ridge, ušuškana u šumu i cveće, ostavlja vas bez daha. Smeštena na vrh brežuljka i ukopana u teren sa severne strane, predstavlja savršenu sintezu prirode i arhitekture. Prirodne lepote čine ovo mesto idealnim za odmor i povlačenje u tišinu prirode. Staklena fasada na južnoj i zapadnoj strani otvara čarobne planinske vizure, dok veliki prepusti štite od sunca.


Dve krize koje su se dogodile tokom projektovanja i izgradnje ovog objekta – klimatska i ekonomska, navele su arhitekte SPG tima da ovu kuću oblikuju po uzoru na modele  energetske efikasnosti. Energetska efikasnost je postignuta upotrebom geotermalne energije, zasenčenjem ostakljenih delova fasade na južnoj i zapadnoj strani konzolnim ispuštanjem ravnog krova, ugradnjom stolarije najviših energetskih razreda, korišćenjem LED osvetljenja, ugradnjom kišnog kolektora kao odgovora na suše koje su se dogodile, kao i opremanjem enterijera recikliranim nameštajem. Umesto bazena, usled ograničenog budžeta, izveden je zeleni krov.


Osim što je inspirisana planinskim vizurama i energetskom efikasnošću, ova kuća je i funkcionalna u osnovi. Prizemna etaža je organizovana kao primarni životni prostor, dok je prostor u  suterenu projektovan za goste. Tako se u prizemlju nalaze dnevna soba, trpezarija, kuhinja, studio i glavna spavaća soba. U suterenu, koji je ukopan u brdo i osvetljen samo sa južne strane, projektovane su dve gostinske spavaće sobe sa dnevnim boravkom.


Konstruktivni sistem je kombinovan. U suterenu je beton liven na licu mesta, na njemu je nadograđen prizemni deo u čeličnom skeletnom sistemu koji je obložen tradicionalnim drvetom. Po pitanju korišćenih materijala, možemo pomenuti: specijalni lim na ulaznoj fasadi, drvene lamele kojima je obložen najveći deo fasade, brodski pod u enterijeru i na terasama i furnir od hrastovine i brezovine na recikliranom nameštaju u kući.


Specijalna vrsta limenih obloga premazana  je posebnim završnim slojem, koji u kontaktu sa uslovima spoljašnje sredine hemijskom reakcijom stvara zaštitni – patinirani sloj, što predstavlja dodatnu zaštitu svakog od ovih elemenata i priprema ih za agresivne uslove spoljašnje sredine.  Lim na fasadi, ulepšan patinom i bojom, odlično se slaže sa drvenom oblogom fasade prizemlja.//ek MARIJA VELOVIĆ – Više u EKO KUĆI No09Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: