Search
Close this search box.
congress

ECO MOTO EKOLOŠKI SKUTER

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

DARBY BICHENO

LOKACIJA:


U SVETU MOTORA TRENUTNO JE AKTUELNA POTRAGA ZA NOVIM POGONOM KOJI JE ČISTIJI, EKONOMIČNIJI I EFIKASNIJI I ČIJI JE IZVOR ENERGIJE OBNOVLJIV. U DANAŠNJE VREME INTENZIVNOG ZAGADJIVANJA ŽIVOTNE SREDINE, POSTIZANJE OVAKVOG CILJA MOŽE SE SMATRATI IZUZETNO ZNAČAJNIM.

Ekološka prevozna sredstva imaju mali uticaj na životnu sredinu, štede prostor i promovišu zdrav stil života. Održiv saobraćajni sistem daje pozitivan doprinos životnoj sredini, socijalnoj i ekonomskoj održivosti zajednice. Saobraćajni sistemi su nepresušan izvor emisije gasova staklene bašte, lokalnog zagađenja vazduha i smoga, buke, itd. Vođen ovakvom problematikom, Darby Bicheno, student treće godine Fakulteta za tehnologiju i dizajn (RMIT University) u Melburnu, došao je do sjajne zamisli ekološkog vozila.


KONCEPT
Zbog niske cene i nedostatka strogih propisa, skuteri često nemaju odgovarajuća tehnička rešenja, pa često imaju veću emisiju mono-azotnog oksida nego automobili. Iako ne tako štetan za ozonski omotač kao ugljen dioksid iz većih vozila, mono-azot oksid i dalje ima veliki udeo u urbanom zagađenju, doprinosi štetnosti smoga i širi neprijatan miris. Međutim, kod opremanja skutera motorom na vazdušni pogon, sve bojazni po pitanju oštećenja ozonskog omotača se otklanjaju.


ŠTA JE TO SKUTER?
Skuter je putničko vozilo namenjeno prevozu jedne ili dve osobe. Vozač skutera sedi slično kao u stolici, jer ima slobodni prostor za noge između prednjeg i zadnjeg dela vozila. Često im je maksimalna brzina u rasponu od 60-100 km/h, što je sasvim dovoljno za gradsku vožnju, zahtevaju manje energije za pokretanje i zauzimaju manje prostora prilikom parkiranja.


Ekološko vozilo pod imenom EcoMoto idejno je rešenje projekta koji se bazira na konceptu motora sa pogonom na komprimovani vazduh i razvijeno je od strane australijske firme EngineAir. Cilj je bio da se napravi prihvatljiv oblik prevoznog sredstva sa estetikom koja će se slagati sa motorom na vazdušni pogon, pa je korišćen  bambus presovan pod parom kao zamena za sve plastične površine. Fokus je takođe bio na minimalističkom ramu, tako da je ovaj motor ekološki održiv, kako u proizvodnji tako i u procesu recikliranja na kraju svog životnog ciklusa.//ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No10Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
Dijalog o klimatskim promenama