Search
Close this search box.
congress

MILEŠEVSKI KRUG

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

DRAGAN BOSNIĆ

KANJON LIMA JE VEOMA PRIVLAČAN LJUBITELJIMA NETAKNUTE PRIRODE, A NA NJEGOVIM OBALAMA SE NALAZE I MNOGOBROJNE SVETINJE, ZBOG ČEGA SE TAJ DEO REKE NAZIVA SVETIM VODAMA LIMA.

U okruženju Zlatibora, Zlatara, Kopaonika i crnogorskih planina, Prijepolje nikad nije uspelo da pokaže raznolikost i lepotu svog atara. Dovoljno je pogledati spisak zaštićenih kulturnih spomenika i prirodnih lepota pa da zastanete u gradu na Limu i malo ispitate okolinu. Već na par kilometara od grada, putem uz reku Mileševku se nalazi manastir Mileševa, jedan od najznačajnijih srpskih svetinja sa čuvenim Belim andjelom. Iznad manastira, na visokoj steni se vide ostaci grada Mileševca ili Hisardžika, kako ga nazivaju meštani. Na teško pristupačnoj steni ispod grada su Savine isposnice. Uzvodno od grada je kanjon Mileševke zaštićen kao Park prirode zbog atraktivnosti, samoniklih omorika i beloglavih supova koji ga nadleću. Desetak kilometara dalje, na visovima Jadovnika se nalaze Sopotnički vodopadi, još jedan Park prirode. Na suprotnoj, levoj obali Lima se nalazi Kamena Gora, planina čije proglašenje za Park prirode je u toku. Ko se jednom spustio gumenim čamcem niz Lim rećiće vam da je rafting na Limu daleko uzbudljiviji od onog na Tari. Kanjon Lima je atraktivniji, raznovrsniji a na njegovim obalama se nalaze mnogobrojne svetinje zbog čega taj deo reke i nazivaju Svete vode Lima. Planine koje okružuju Prijepolje su idealne za planinarenje, alpinizam, slobodno penjanje, biciklističke ture, jahanje, paraglajding a uzani i neprohodni kanjoni su idealni za novi sport kanjoning, odnosno slobodno spuštanje niz bujicu bez čamca. Pomenimo da se na vodama Lima održava takmičenje skakača u vodu ali se bira i najbolji zet i najbolji kuvar riblje čorbe.

Do nedavno je prenoćište nudio samo jedan hotel u Prijepolju, motel u Gostunu i dečije odmaralište na Jabuci. Sela Sopotnica, Tičije polje i Kamena Gora su bili omiljenao odredište planinara sa skromnim smeštajem kakav ovi ljubitelji prirode i traže. Dobro iskustvo sa planinarima i pojava gostiju koji zahtevaju malo bolji smeštaj naterala je  malobrojnije stanovnike planine da se organizuju pod motom Biti otvoren a ostati svoj. Stare kolibe dobijaju staru patinu i nova kupatila. Iz zaturenih škrinja se vade zaboravljeni ćilimi, vezena posteljina i delovi pokućstva kojima su mnogi zaboravili namenu. Ponovo su zanimljivi stari recepti pa se pored uobičajene pite saviječe od heljdinog brašna sa sirom, zeljem i koprivom na trpezi mogu pronaći  prastara jela ćeške i maslenica. Tu je i gusto kiselo mleko, kajmak, kačamak, rakija od divljih krušaka, sokovi od šumskih plodova i  vodnjika, piće slično jabukovom sirću koje se pravi od šumskih plodova.

Planine prijepoljskog kraja su poznate po nebrojenim izvorima zdrave vode. Naš narod kaže da sa koliko izvora piješ vodu, toliko dugo živiš. Na Kamenoj Gori je neko nabrojao šak 108 izvora vode a ova planina je poznata po dugovečnim žiteljima. Dugovečni su ljudi ali i životinje i drveće. Na putu ka Kamenoj gori sam sreo krepkog starčića koji je požurivao svoga belog  konja rečima – Hajde doro. Na pitanje kako beli konj može da bude dorat, starac je razvukao usta u osmeh. Rekao je da je konj nekad bio crvenkast, ali da je sada zašao u duboku starost, pa je potpuno sed! Ali ni to mu ne smeta da bar jedanput nedeljno nosi sir do pijace u Prijepolju.

KANJON REKE MILEŠEVKE, NADOMAK PRIJEPOLJA, ZAŠTIĆEN JE KAO PARK PRIRODE. OBRASTAO JE SAMONIKLIM OMORIKAMA, A NADLEĆU GA BELOGLAVI SUPOVI.

Čim je otkrio zainteresovanog slušaoca, starac je počeo priču o planini dugovečnih. Po njegovom kazivanju, na Kamenoj gori ljudi, životinje, pa i drveće doživljavaju duboku starost u dobrom zdravlju. Asfaltni put vijuga od Lima ka Crnom vrhu koji narod naziva Tromeđa, jer se nalazi na tromeđi prijepoljske, bijelopoljske i pljevaljske opštine. Uz priču smo savladali dvadesetak kilometara puta koji se penje do hiljadutristotine metara visokog prevoja. Negde oko polovine uspona, na jednom od visova, pažnju je privukao razgranat, usamljeni bor.  Zauzeo je najistureniji deo na planini, kao da hoće prvi da poželi dobrodošlicu putniku-namerniku. Starac je uhvatio moj zainteresovan pogled i odmah započeo priču.//Više u EKO KUĆI No10

Rafting na Limu daleko uzbudljiviji od onog na Tari.

Kamena gora, planina dugovečnih ljudi.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kako će “Metod jednog sata” promeniti način na koji čistite kuću
Grand Palais Ephemere
Casa Rio