Search
Close this search box.
congress

SUNSEEKER DUO AVION NA SOLARNI POGON

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Erik Rejmond je jedan je od poznatih graditelja aviona na solarni pogon. On kaže da su njegovi avioni pravljeni sa namerom da pilotima omoguće što praktičnije korišćenje. Posle opsežnih višegodišnjih testiranja, svakako su se dokazali kao praktični. Zamena baterije na svake tri godine nije neophodna ukoliko se koriste malo skuplji akumulatori, čiji je životni vek oko 20 godina.

Za proizvodnju ovakvih aviona koristi se kompozitni materijal visoke tehnologije – ugljenična i kevlar vlakna, vrsta veoma otpornog sintetičkog fibera. Ovaj materijal je pet puta izdržljiviji od metala i dobro podnosi visoke temperature. Zbog svoje hemijske strukture kevlar je veoma lagan, pa se zbog toga koristi i u prozvodnji delova za avione.
Kako bi se mogao smestiti neophodan broj solarnih panela, avion je morao imati veliki raspon krila, pa je tako njihova dužina skoro 24 metra, a masa nije smela da pređe 270kg. Iako je konstrukcija ovog aviona izuzetno lagana, on lako može da primi dva odrasla muškarca. Po ugledu na osnovni originalni model Sunseeker-a koji je završen 1990. godine, ovaj model je takođe sposoban da obavlja interkontinentalne letove. Kada letelica nije u upotrebi, krila se saviju, tako da se avion može smestiti u hangare ili magacine prosečne veličine.

SUNSEEKER DUO JE PRIMARNO DIZAJNIRAN I NAMENJEN UŽIVANJU U LETENJU, A UJEDNO JE I EKOLOŠKI PRIHVATJIV. SOLARNI PANELI I ELEKTRIČNI MOTORI DOPRINOSE LETENJU BEZ BUKE I BEZ EMISIJE UGLJEN DIOKSIDA, PA SE TAKO OSEĆAMO KORAK BLIŽE PRIRODI.

Avion je opremljen litijumskim baterijama. Napunjena baterija omogućava uspinjanje aviona u trajanju od 20 minuta, pri punoj snazi motora od 20kW, sa stopom penjanja od 1,5 do 2 metra u sekundi. Ali šta se dešava ako je vreme oblačno? Erik tvrdi da ako u tom periodu uspe da se popne iznad oblaka, uz pomoć sunčanih zraka može da nastavi sa letenjem još nekoliko sati. Avion leti prosečnom brzinom od 65 do 75 km/h, minimalna brzina mu je 40 km/h, a maksimalna 160 km/h.

Sunseeker Duo je primarno dizajniran i namenjen uživanju u letenju, a ujedno je i ekološki prihvatjiv. Solarni paneli i električni motori doprinose letenju bez buke i bez emisije ugljen dioksida, pa se tako osećamo korak bliže prirodi.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Smanjenje Emisije Gasova u Evropi: Koraci ka Čistijoj Budućnosti
Energija vetra: Budućnost Sombora
COP28 – Da li je ovo kraj upotrebe fosilnih goriva ?