Search
Close this search box.
congress

SOLARNA GOVORNICA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

DESIGNNOBIS – DR. HAKAN GÜRSU

OBJEKAT:

URBANI MOBILIJAR – SOLARNA GOVORNICA

LOKACIJA:

TURSKA

FOTOGRAFIJE:

©DESIGNNOBIS

ORGANIZOVANA ZAJEDNICA KOJU FORMIRAJU STANOVNIŠTVO, UPRAVA, STRUČNJACI I INVESTITORI VODI SE EKOLOŠKIM, MORALNIM, EKONOMSKIM I KULTURNIM VREDNOSTIMA. ONA KORISTI OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE UMESTO NAFTNIH DERIVATA. ONA IMA VIZIJU I PRIHVATA ODGOVORNOST ZA ZAŠTITU ONOGA ŠTO KORISTI.

Grad čine ljudi, građevine, slobodni prostori,saobraćajnice… ali ne samo to. Tu su i sekundarni slojevi, gradska oprema koja nas informiše i olakšava nam orijentaciju u prostoru. Oni su kao nameštaj u kući – oprema ulice ili trga čini da urbani ambijent dobije na kvalitetu ili izgubi na atraktivnosti.


Zbog sve veće popularnosti obnovljivih izvora energije, a u cilju stvaranja održivog i originalnog načina, komunikacije u jednoj modernoj urbanoj sredini, dizajner Hakan Gursu, direktor Designnobis-a, kreirao je telefonsku govornicu Solbooth, koja svoje energetske potrebe podmiruje korišćenjem solarne energije. Za njenu realizaciju korišćeno je kaljeno staklo i nerđajući čelik, a dizajn same govornice je potpuno transparentan, pa se proizvod skoro utapa u urbani prostor, naglašavajući svoju pristupačnost. Ova govornica, pored toga što ima, osnovnu funkciju da omogući obavljanje telefonskih poziva, takođe je i neka vrsta ’info-pulta’ gde svaki turista može da dobije najosnovnije informacije o gradu. Ovaj proizvod je osvojio drugu nagradu na konkursu ’’A’Design’’ u kategoriji Dizajn uličnog mobilijara 2012-2013. godine.//ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No13


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grafike iz prošlih era i estetika pedesetih
Grand Palais Ephemere
Casa Rio