Skromnost nasuprot luksuzu

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BRIAN MACKAY-LYONS MACKAY-LYONS SWEETAPPLE ARCHITECTS

OBJEKAT:

ARHITEKTONSKO-URBANISTIČKI KOMPLEKS

LOKACIJA:

PLANINA POWDER, JUTA, SAD

POVRŠINA:

93 – 279 m2

FOTOGRAFIJE:

DOUBLE SPACE PHOTOGRAPHY MANUEL SCHNELL

ARHITEKTONSKA KONCEPCIJA BIROA MACKAY-LYONS SWEETAPPLE POZNATA JE PO TOME ŠTO SE OSLANJA NA REGIONALNU GRAĐEVINSKU PRAKSU, UPOTREBU LOKALNIH MATERIJALA I POŠTOVANJE LOKALNE KLIME I PEJZAŽA KAO POLAZNIH TAČAKA. KRAJNJI PRODUKT JE SAVREMENA ARHITEKTURA KOJA JE INTERAKTIVNA I IZRAŽAVA ARHETIPSKE KVALITETE I UNIVERZALNU REZONANCU. SVI NAVEDENI POSTULATI UTKANI SU VRLO JASNO U OVAJ PLANINSKI PROJEKAT.

Svaka kuća je tokom završne faze izgradnje prilagođena svom vlasniku, tako da od objekta do objekta variraju tema i organizacija prostora, što u kombinaciji sa dramatičnim i topografski diverzibilnim lokalitetom rezultira naseljem u kome istovremeno vladaju i jedinstvo i raznolikost.

KROVNI POKRIVAČ I VERTIKALNI ZIDOVI OBJEKTA SU OD KEROVINE

Inspiracija su bili kedrovi ambari u Edenskoj dolini u podnožju ove planine. Drveni prozori obloženi su aluminijumom i enterijer obložen drvetom kedra, dovršavaju monolitni vajarski efekat. Zanimljivo je da se drvenim kućama pristupa sa nivoa gornjeg sprata preko čeličnih mostova uvedenih zbog izuzetno visokih godišnjih snežnih padavina.

Horizon nije samo skijalište, već planinski koncipirana zajednica za preduzetnike i kreativce koji zajedno rade na rešavanju globalnih izazova. Oni su ovde duboko inspirisani netaknutom prirodom, drvenim vrednostima ljudske zajednice i prostorom koji potencira jednostavnost i iskrenost unutar i oko sebe. Brvnare su koncentrisane oko centralnog dvorišta-parka na način koji istovremeno potencira i zajedništvo i privatnost, i to podsticanjem slučajnih sastanaka i društvenih interakcija. Iskustvo prolaska između jedinica i ispod mostova ustrojeno je poput dečije igre “zmije i lestve”. Dispozicija zgrada i mostova takođe je pažljivo osmišljena tako da se pogledi ka susednim celinama zatvore, a da se neometano otvore ka zalazećem Suncu na jugozapadu.

SVAKA BRVNARA JE TOKOM ZAVRŠNE FAZE IZGRADNJE PRILAGOĐENA SVOM VLASNIKU, TAKO DA OD OBJEKTA DO OBJEKTA VARIRAJU TEMA I ORGANIZACIJA PROSTORA, ŠTO U KOMBINACIJI SA DRAMATIČNIM I TOPOGRAFSKI DIVERZIBILNIM LOKALITETOM REZULTIRA NASELJEM U KOME SE SNAŽNO ISTIČU I JEDINSTVO I RAZLIČITOSTI.

Klimatska odgovornost zasniva se na pasivnoj solarnoj orijentaciji u kombinaciji sa hidro-podnim grejanjem. Čelične štule na kojima počivaju objekti čine da se očuva teren u biološkom i geološkom smislu, dok je u dizajnerskom aspektu vrlo upečatljiva lakoća kompozicije. Pored toga, koncepcija dvorišta oformljenih između izgrađenih objekata stvara prijatnu mikroklimu u inače otvorenom, vetrovitom predelu. Gusto naseljeni Horizon omogućiće da preostali, veći deo planine Pauder, koji se prostire na oko 11.500 hektara, ostane nenaseljen, a time i očuvan za buduće generacije. –ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ u EKO KUĆI No36 

Enterijer je u celini  čist i jednostavan i kao takav poziva na meditaciju pred varedno lepim pejzažem.

Autor teksta: Mare Janakova Grujić March
Stalni saradnik u rubrikama za arhitekturu, enterijer i dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još: