Alumil Exl1

SAVREMENA KUĆA U PRIRODI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ARCHITECT DI BERNARDO BADER

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

KRUMBACH, AUSTRIJA

POVRŠINA:

220 m2

FOTOGRAFIJE:

ADOLF BEREUTER

ARHITEKTURA JE, ZA RAZLIKU OD VAJARSTVA, MUZIKE ILI SLIKARSTVA, VEZANA ZA MESTO. RAZUMEVANJEM ZAHTEVA MESTA I SJEDINJAVANJEM SA NJIM, KUĆA DOBIJA SVOJ PUNI ZNAČAJ I POSTAJE MNOGO VISE OD ‘NEČEG’ DIZAJNIRANOG ZA ‘NEKU’ LOKACIJU. IMAJUĆI OVO U VIDU, ARHITEKTI STUDIJA BERNARDO BADER DIZAJNIRALI SU ENERGETSKI EFIKASNU DRVENU KUĆU U MINIMALISTIČKOM  MANIRU I POKAZALI DA JE ARHITEKTURA TU DA PEJZAŽ UPOTPUNI I OBJASNI, A NE DA MU SE NAMETNE.

Austrijski studio Bernardo Bader Arhitekti dizajnirao je neverovatnu  drvenu kuću koja se nalazi u ruralnom području Vorarlberg u Donjoj Austriji. Smešten u živopisnom okruženju u kome vlada mir, ovaj objekat nudi alternativu užurbanom i stresnom životu velikih gradova. Jednostavni pravougaoni  plan kuće sa kosim krovom,  po svom čistom obliku oslanja se na tradicionalnu arhitekturu okruga, a istovremeno i na oblik kuća koji je najčešće primenjivam u različitim oblastima sveta tokom duge istorije razvoja arhitekture.


U harmoniji sa prirodom

Kao osnovni materijal za obradu eksterijera  i enterijera ove kuće korišćeno je prirodno lokalno drvo – smreka, jela i brest. Iskorišćeno je ukupno 60 stabala, uz minimalnu količinu otpada, a sva stabla su sa imanja koje pripada vlasniku kuće. Struktura kuće je od betona koji se može videti na nekim zidovima u enterijeru, čime se stvara dopadljiv kontrast sa svetlim tonovima drvenih površina. Pored toga što koristi prirodne materijale, kuća sadrži i posebne sisteme za klimatizaciju, ventilaciju i prečišćavanje vazduha, što pospešuje njen kvalitet i komfor.


Kontinualnost prostora

Stanovanje u ovoj kući obuhvata sve neophodne i proširene sadržaje kojima se postiže udobnost najvišeg nivoa. Raspoređene na prizemlje, sprat i podrum, predviđene su različite prostorije za odmor, rad, rekreaciju, zabavu, ali i za tehničku opremu i održavanje. Svakom etažom određene su zone: dnevni boravak i rad – prizemlje, spavanje i zabava – sprat, tehničke prostorije – podrumska etaža. U svim delovima kuće, unutrašnja organizacija prostora podržava otvaranje prema okolini i vizuelnu komunikaciju između različitih jedinica.  Ceo prostor je koncipiran na kontinualnom korišćenju, a istovremeno ga karakteriše i definisanost zasebnih stambenih funkcija.


Koncept minimalizma

Zadatak koji su vlasnici postavili pred kreativni tim arhitektonskog studija Bernardo Bader Arhitekti bio je da prostor nakon uređenja enterijera bude što jednostavniji, čistiji, prostraniji i sa što manje nameštaja, a da, naravno, ne izgubi ništa od svoje udobnosti i funkcionalnosti. Drugi zadatak je bio da odabrani materijali budu prirodni i ekološki. Autori su još jednom pokazali da su dorasli svakom zadatku i uspeli su da stvore minimalistički uređen prostor koji odiše prefinjenošću.


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: