Search
Close this search box.
congress

RMD
DIZAJN STUDIO

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

RMD DIZAJN STUDIO

LOKACIJA:

UMETNOST, DIZAJN, STARI ZANATI, RECIKLAŽA I RECIKLIRANI MATERIJALI U FUNKCIJI NOVOG OBLIKOVANJA MNOGE UMETNIKE VODE KA MOGUĆNOSTIMA NOVIH REŠENJA, UVAŽAVAJUĆI UPOTREBU NOVIH MATERIJALA. NJIHOVIM KOMBINOVANJEM NASTAJE NEKONVENCIONALNI ODRŽIVI DIZAJN KOJI JE PRETPOSTAVKA VELIKIH MOGUĆNOSTI ODRŽIVOG RAZVOJA I ZELENE EKONOMIJE, NA LOKALNOM I REGIONALNOM NIVOU. NA OVIM OSNOVAMA NASTAO JE I RMD DIZAJN STUDIO, KOJI SU 2012. GODINE OSNOVALI SLIKAR I VAJAR RADE MARKOVIĆ I NJEGOVA ĆERKA, ARHITEKTA ENTERIJERA I DIZAJNER NAMEŠTAJA MILENA MARKOVIĆ, SA ŽELJOM DA U SVOM RADU OBJEDINE UMETNOST I DIZAJN, ENTERIJER I SAVREMENO SLIKARSTVO, VAJARSTVO I DRUGE VIZUELNE UMETNOSTI, ARHITEKTURU, ISTORIJU DIZAJNA, SAVREMENI DIZAJN I VIZUELNE UMETNOSTI.

RMD studio prvenstveno funkcioniše kao studio za ideje u dizajnu nameštaja, a potom i kao studio za projektovanje i izvođenje enterijera. U svom nazivu sadrži više pravaca u kojima planira da deluje. RMD se odnosi na: Re-Mix Design, Memory Re-Design, Rade-Milena Design, Resto-Mix Design…itd. Studio se bavi različitim umetničkim, dizajnerskim i enterijerskim disciplinama. Redizajn autorima pruža mogućnost igranja idejama i formama iz prošlosti i sadašnjosti, ali i savremenim materijalima koji su odlika današnjice. Suština je pronaći arhetip u nekom predmetu, odnosno komadu namešaja i redizajnirati ga, a pritom zadržati arhetip tako da ga posmatrač, iako iznenađen formom, prepozna. RMD dizajn studio se bavi i istraživanjem i igranjem statikom i dinamikom, povezivanjem forme sa vizuelnom iluzijom i iznenađenjem posmatrača, kao i primenom savremenih materijala u proizvodnji nameštaja, rukovodeći se idejom da je vizuelni izgled proizvoda bitan, ali da mora biti podržan i funkcijom, ekonomičnošću izrade, mogućnošću lakog transporta itd. Modelarska radionica i mala galerija sa eksponatima smešteni su na Vračaru.

ART & SEATS FOLDING CHAIR (STOLICA NA RASKLAPANJE)

Ideja je bila da se slika na zidu u nekoliko poteza pretvori u stolicu, te da od čisto estetskog postane upotrebni predmet. Stolica je zamišljena kao ravan sačinjena od rama i ispune koja može biti oslikana i u takvom obliku se može okačiti na zid kao dekorativni deo enterijera ili neka vrsta zamene za sliku. Jednim potezom otklapanja dobija se upotrebna forma – stolica. Tranziciju od slike do stolice autori porede sa tranzicijom od oca slikara do ćerke dizajnera nameštaja.

FOTELJA
Ne tako davno, fotelje su na neki način označavale socijalni status. S obzirom na velike tehnološke mogućnosti savremenog proizvođača, zanatski elementi poput duboreza izgubili su na značaju, a fotelja je prestala da bude statusni simbol. Ovaj proizvod je deo ’memory redesign’ segmenta kojim se savremenim dizajnom, postupkom i materjalima obnavlja arhetipska slika ovog proizvoda. Produkcija je bila spora, a veliko zanatsko umeće neophodno.”// – Više u EKO KUĆI No17

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grafike iz prošlih era i estetika pedesetih
Grand Palais Ephemere
Casa Rio