Search
Close this search box.
congress

Residence Le Nid

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Anne Carrier

OBJEKAT:

Porodična kuća

LOKACIJA:

Be Sen Pol, Kanada

POVRŠINA:

240 m2

FOTOGRAFIJE:

Maxime Brouillette

Smeštena na obronku planine, na privatnom putu, delovi ove kuće su orijentisani tako da štite privatnost i pružaju prekrasne poglede.

Kako prilazimo kući, ona je jedva primetna: sačuvana je vegetacija, a boja drvenog eksterijera se stapa sa bojom obližnjih stabala. Delikatno je smeštena na padini ispod pristupnog puta i stvara iluziju nepristupačnosti, poput ptičjeg gnezda na drvetu.

Veliki otvor pruža divan pogled na planinu kroz staklene ograde staze koja vodi do glavne spavaće sobe i natkriveni trem. Mostić pričvršćen za kuću nas poziva da uplovimo u pejzaž koji se krije ispod stogodišnjih borova. 

Pešačka staza od kedra vodi preko glavnog dela kuće ka spektakularnom vidiku. Glavni ulaz vodi u druge delove kuće, gde se nalaze zajedničke prostorije i ostava. Nakon ulaska u predsoblje, direktno se pristupa glavnom dnevnom boravku, koji se čini kao da lebdi iznad donjeg nivoa i susednih prostora. Stakleni zid pruža slikovit pogled na reku, planinski venac Ptit Rivijer Sen Fransoa i grad Be Sent Pol.

Nalik na triptih, bočni prozori dopunjuju kompoziciju glavnog pogleda. Ovaj deo, sagrađen od bledog kedra – kao i natkriveni trem – ima velike prozore po celom obodu i tako dobija kontrolisano, ali konstantno prirodno svetlo.

Zapadno od dnevnog boravka, glavnoj spavaćoj sobi se pristupa kroz zastakljeni hodnik koji štiti privatnost spavaće sobe, a istovremeno prima puno prirodnog svetla u središnji deo kuće.Osunčane prostorije na nivou vrta uključuju sobe za goste, još jedan dnevni boravak i pristup gornjem delu.

OVO UMETNIČKO DELO SE MENJA SA GODIŠNJIM DOBIMA, VREMENOM I DOBOM DANA. TO JE IZVOR UŽITKA KAKO POD JAKIM JUNSKIM SUNCEM TAKO I UZ JUTARNJE SEPTEMBARSKO RUMENILO. VLASNICI TVRDE DA JE MAGIJA STVARNA.

Stazom do natkrivenog dela koji ide do kuce

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda