PROMOCIJA KNJIGE “DOBAR DIZAJN / EKO DIZAJN I ODRŽIVI DIZAJN
TIJANA POPOVIĆ-PJEŠČIĆ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Promocija knjige “Dobar dizajn/eko-dizajn i održivi razvoj” autorke Tijane Popović Pješčić,  prve publikacije na srpskom jeziku koja se bavi analizom odgovornog dizajna i odnosom primenjene umetnosti prema ekologiji i zaštiti životne sredine,  održana je u okviru 37. Black ‘n’ Easy Fashion Week-a. Na promociji su govorili profesorka i modna dizajnerka Ingrid Huljev, kostimografkinja i dizajnerka aksesoara Jasmina Sanader, autorka Tijana Popović Pješčić i arhitekta Vladimir Lovrić.

Sadržaj knjige je organizovan u osam odvojenih celina –Dizajn, Grafički dizajn, Modni dizajn, DIY-počeci/preteča eko-dizajna, Eko-dizajn, Održivi razvoj, Aktuelnosti-svetske tendencije i Eko dizajn u Srbiji, koje se konceptom nadovezuju jedna na drugu. Kroz istorijski razvoj dizajna, osvrtom na prošlost, analizirajući trenutnu situaciju u savremenoj umetnosti, industriji i društvu, ostavlja se prostor da čitalac formira vlastiti stav o budućnosti i o meri u kojoj se odgovornim dizajnom može uticati na pozitivne tokove i opšti boljitak. Pojam dizajn je u kontekstu ironičnog savremenog imperativa predstavljen kao nepoznanica koja nas napada sa svih strana, neočekivano i veoma direktno, čak agresivno, upravo kao što je to slučaj i sa terminom ‘održivi razvoj’. Ovde se igrom i preplitanjem dva izuzetno bitna faktora za nas i buduće generacije, a sa druge strane, kombinovanjem jezički najprodavanijih i najdosadnijih termina danas, upućuje na trajni oslonac savremenog društva kroz, na prvi pogled, oksimoronsku formu. Demisitifikacijom izlizanih termina koji se koriste bez imalo smisla svakodnevno, u najrazličitijim kontekstima i kombinacijama, čitaocima je kroz veoma jasne forme, analizom primera iz svakodnevnog života, predstavljen pravi značaj dizajna I održivog razvoja.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: