Search
Close this search box.

Portugal postavlja standarde: ‎‎‏‏‎ ‎Rekordna proizvodnja zelene energije

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Portugal Min

LOKACIJA:

POTRUGAL

Portugal je postigao izuzetan podvig oslanjajući se isključivo na vetar, hidro i solarnu energiju šest uzastopnih dana. Nacija sa populacijom od 10 miliona, demonstrirala je uspešan probni rad za rad mreže bez fosilnih goriva. Obnovljivi izvori proizvodili više struje od potrošnje preko 6 uzastopnih dana.

Obnovljivi izvori energije odigrali ključnu ulogu u premašivanju potrošnje tokom perioda od 31. oktobra do 6. novembra. Prema izveštaju portugalske energetske kompanije REN, u ovom periodu obnovljivi izvori su proizveli impresivnih 1.102 gigavat-časa električne energije, što je za čak 262 gigavat-časa više od ukupne potrošnje u zemlji, koja je iznosila 840 gigavat-časova.

Zemlja Min
Foto: Youtube printscreen/ National Geographic

Ovaj izuzetan projekat trajao je 149 časova bez prekida, obarajući prethodni rekord iz 2019. godine kada je proizvodnja obnovljive energije nadmašila potražnju tokom 131 časa. Važno je napomenuti da ovaj značajan korak ka dekarbonizaciji nije ograničen samo na zadovoljenje domaćih potreba za električnom energijom.

U periodu od 1. do 5. novembra, Portugal je beležio čak 95 uzastopnih časova tokom kojih je zemlja mogla izvoziti višak električne energije zelenog porekla u susednu Španiju. Ovaj gest svedoči o sposobnosti Portugala da ne samo zadovolji vlastite energetske potrebe, već i da doprinese regionalnom snabdevanju održivom energijom.

Vetroparkovi i hidrocentrale posebno su se istakli u oktobru, obezbeđujući čak 67% ukupne potrošnje električne energije u zemlji. Ostatak potreba bio je pokriven iz neobnovljivih izvora (17%) i uvoza (16%), prema podacima REN.

Zelena Energija
Foto: Youtube printscreen/ National Geographic

U periodu od januara do oktobra, obnovljivi izvori su zadovoljili više od polovine potrošnje električne energije u Portugalu (56%), pri čemu je vetar bio najdominantniji sa udelom od 24%. Hidroenergija je sledila sa 18%, solarna energija sa 8%, dok je biomasa doprinela sa 6%. Preostali deo električne energije u prvih deset meseci 2023. godine dolazio je iz gasa (21%) ili je bio uvezen (23%).
Prema podacima istraživačkog centra Ember, ova zemlja na jugu Evrope, zaključno sa krajem prošle godine, raspolaže sa 5,5 GW vetroparkova, 7,6 GW hidrocentrala, 2,5 GW solarnih elektrana i 0,7 GW postrojenja na biomasu.

Ovomesečna rekordna proizvodnja obnovljivih izvora oslikava značajan napredak portugala ka održivom energetskom sistemu. Do kraja decenije teži se proizvodnji 85% struje u obnovljivim izvorima, dok se zaključno sa 2040. godinom planira gašenje svih gasnih elektrana. Pomenuta dva cilja deo su jedne veće misije: da Portugal dostigne karbonsku neutralnost do 2045, što je pet godina ranije u odnosu na prvobitno planirani rok.

Izvori: REN.pt, evwind.es

Povezane vesti:

Autor teksta: maja
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana