OSVETLJENJE VRTNIH PROSTORA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:

OVAJ DVORIŠNI PROSTOR JE NAMENJEN ZAJEDNIČKOJ UPOTREBI STANOVNIKA OKOLNIH STAMBENIH BLOKOVA. ONI OVDE NE POSEDUJU SVOJ PRIVATNI VRT, ALI NJEGOVE DELOVE MOGU OBRAĐIVATI GRUPNO ILI POJEDINAČNO.POSTAVLJANJEM RELATIVNO MALIH CVETNIH LEJA I VISEĆIH SAKSIJA NA RAZLIČITIM NIVIOMA OMOGUĆENA JE INDIVIDUALNA OBRADA U VREME KADA TO KORISNICIMA ODGOVARA.

Kejt Guld je sa svoja dva projektna menadžera, Kit Čepmenom i Kolin Evansom, 8. jula ove godine otputovala na Garden Festival, manifestaciju koja se svake druge godine održava u Singapuru, gde je odmah otpočela postavku izložbenog vrta u takmičarskoj kategoriji Osvetljenje vrtnih prostora. Tamo je angažovala partnera čije je sedište u Singapuru, ISS Hydroculture, koji je pomogao u grubim i finim radovima na postavljanju njenog dizajna. Radovi su počeli 10. jula, a žiriranje je bilo deset dana kasnije, 20. jula.

ZADATI KONTEKST
Odvojene celine za sedenje i ležanje pružaju korisnicima savršen prostor za relaksaciju. Jedna celina koja se nalazi iznad mirne vodene površine, natkriljena je laganom pergolom čija je funkcija da korisnike zaštiti od pogleda sa prozora i balkona iznad, i tako im pruži ne samo zaštitu od sunca, nego i privatnost. Materijali koji su korišćeni izabrani su po uzoru na materijale koji bi se verovatno koristili i za izradu fasade, dugotrajni su i otporni na atmosferske izazove tokom cele godine. Zeleni zid je licem okrenut prema dvorištu da razbije grube građevinske vertikale, a prostor se po želji dodatno otvara i tako postaje fleksibilan zahvaljujući statičnim i pokretnim zasunima. Višebojni naglašeni elementi u vidu pergole i bazena dodaju akcenat preovlađujuće zelenoj lisnatoj paleti biljaka koje su zasađene hidroponično, bez zemljane podloge. Ovo predstavlja rešenje za odbijanje komaraca, jer im ne pruža mesto za gnežđenje, pa se tako korisnici osećaju mnogo bolje u svojim malim zaklonjenim oazama.//ek Više u EKO KUĆI No29

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: