OSVETLJAVANJE VRTOVA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:


ZBOG VISOKIH TEMPERATURA, LETNJE VEČERI UGLAVNOM PROVODIMO NA OTVORENOM PROSTORU. ADEKVATNO OSVETLJENJE OMOGUĆAVA BEZBEDNO KRETANJE I ULEPŠAVA ATMOSFERU U VRTU.

Vlasnici gradskih vrtova sve češće postavljaju pred pejzažnog arhitektu zahtev da osmisli kako da na najbolji način osvetli njihovu cvetnu baštu. Od tih malenih prostora vlasnici mnogo očekuju, a moraju da budu najlepši i na raspolaganju za uživanje i kad okolina spava.Vlasnici vole da u njima borave u rana jutra, pre odlaska na posao, ili kasno uveče, nakon povratka sa radnih mesta. Rano jutro je lepo i puno prirodne svetlosti, a uveče su svetla ta koja stvaraju atmosferu i postižu savršene efekte.

LED osvetljenje je dugoveèno i ne preterano skupo, što ga čini prvim izborom za osvetljavanje stepenika i mesta gde se nivoi presecaju i smenjuju na kući, na balkonima, u blizini kuće i u okolnom prostoru.Takođe dobro izgleda i kada se postavi tako da istakne neku biljku ili saksiju. LED osvetljenje po pravilu služi da obeleži obrise stvari ili da istakne osobene elemente gradnje ili pejzaža. Uz njega ne možete veèerati ili èitati, ali u kombinaciji sa drugim svetlima znatno æe doprineti prijatnoj veèernjoj atmosferi i stvaranju ugodne slike i pogleda na vrt. Biljke upijaju svetlost. Ne možete ni zamisliti koliko je komplikovano dobro osvetliti biljku ili drvo.

Svetiljke koje su montirane u samo tle ili se nalaze na pokretnim šiljcima najbolje su za isticanje kontura biljaka, i to ponajpre onih koje imaju određenu arhitektonsku formu. Juka, Formium, Diksonia, Filostahis i Trahikarpus izazivaju pravu dramu kod posmatrača kada se osvetle odozdo. Svetlost se razliva unutar biljke prelomljena kroz donje grane i blago se gubi u noći, ne bacajući oštre senke po tamnom nebu. U gradovima moramo biti veoma obazrivi sa upotrebom svetlosti, jer previše veštačkog svetla zbunjuje noæne letaèe poput slepih miševa, sova, insekata i ptica selica. Takođe ni susedi nisu često oduševljeni slapovima svetlosti iz okolnih vrtova.


Svetlo najbolje izgleda u kontrastu sa tamom, pa igra svetlosti i senke uvek pravi večernju dramu. Pozadina na kojoj će se ova drama odigravati može biti običan zid od cigle ili obojeni zidić u kombinaciji sa bujnom lisnatom biljkom. Najlepši efekti ne postižu se puštanjem jakog svetla po celom vrtu, već naprotiv, diskretnim osvetljenjem usmerenim na zanimljivo mesto ili onu biljku koja je baš u određeno vreme godine u svojoj najlepšoj fazi vegetacije. Kada bašta u jesen počne da se puni opalim lišćem, svetlom treba istaći ne to lišće, nego stabla i koru drveta i izdanke. Kornus, Prunus serula i mnoge druge vrste lepo izgledaju i usred zime, čak i u mraku.

Ako želite da obedujete u vrtu, najbolje je da to učinite pri svetlosti sveća. Blaga treperava sveća koja gori na stolu, širi toplo svetlo koje se po prijatnosti ne može uporediti sa veštačkim, a uvek se može kombinovati i sa mirisnim esencijama koje će pomoći da se odbranite od insekata.


ODLUKA O TOME KOJE ĆETE OSVETLJENJE POSTAVITI U SVOJU BAŠTU PODJEDNAKO JE VAŽNA KAO I ODLUKA KOJA SE TIČE OSVETLJENJA UNUTRAŠNJOSTI NEKOG OBJEKTA, JER TAKO KREIRATE OSEĆAJ UDOBNOSTI I PRIJATNU ATMOSFERU.


Male čajne svećice u jednostavnim držačima lepo obeležavaju staze u vrtu u specijalnim prilikama, a stari fenjer je još uvek neprevaziđen. Sveće i solarne svetiljke su najekonomičnije i najjednostavnije se postavljaju, služe za osvetljavanje vrtova skoro bez ikakvog izdatka, ali nisu najugodnije za upotrebu, jer nemaju regulatore i prekidače, mana koju naše moderno i zahtevno doba ne prašta.//pravi primer međusobne saradnje, pejzažnih arhitekata, arhitekata, inžinjera i naučnika.//Više u EKO KUĆI No13



Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: