Search
Close this search box.
congress

KUĆA NA DRVETU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ANDREAS WENNING

OBJEKAT:

KUĆA NA DRVETU

LOKACIJA:

OSNABRUCK, NEMAČKA

FOTOGRAFIJE:

ALASDAIR JARDINE

DANAS, KADA JE GOTOVO SVE OTKRIVENO I VIĐENO, POSTOJI MOŽDA JOŠ VEĆA STRAST PREMA ORIGINALNOSTI I SOPSTVENIM PEČATOM U ARHITEKTURI. DA JE MAŠTA VAŽNIJA OD BILO KAKVE LOGIKE, DA JE MOGUĆE PRKOSITI TEORIJI RELATIVITETA I ODUPIRATI SE GRAVITACIJI, DOKAZALI SU JOŠ JEDNOM ARHITEKTI STUDIJA BAUMRAUM KOJI INSPIRACIJU PRONALAZE U NAJDUBLJIM DELOVIMA SVOJE MAŠTE.

Smeštena u prelepom prirodnom ambijentu, u krošnjama drveća, ova kuća kao da prkosi zakonu gravitacije i lebdi u vazduhu. Vlasnici su želeli neobičan dom, gnezdo za celu porodicu, pa su kompletan projekat, od dizajna do implementacije u prostor prepustili arhitektonskom studiju Baumraum, koji se bavi isključivo projektovanjem kuća na drvetu. Objekat je napravljen od prirodnih materijala, energetski je efikasan i ekonomičan. Čeličnim sajlama pričvršćen je za stablo hrasta, a dodatna stabilnost ostvarena je preko tri potporna stuba. Ovi stubovi su vitki i nenametljivi, pa nije narušena vizuelna lakoća konstrukcije.


Upečatljivi polukružni oblik sa velikim staklenim površinama omogućio je izvanredan pogled i veliku količinu svetlosti, a upravo su pogled i svetlo bili najvažniji faktori koji su uticali na kreiranje prostorne kompozicije objekta. Susret prave i zakrivljene linije u oblikovanju donosi napetost u ritmu i ravnoteži. Kriva linija je korišćena u jednom zamahu, pa deluje čisto i efektno, dok prava predstavlja njeno autoritarno ograničenje. Autor uspešno kontroliše njihov odnos i stvara jedinstvo suprotnosti, izbegavajući da objekat deluje svojeglavo i prkosno.


Vraćanje izvornom

Dve terase na različitim visinskim kotama integrisane su u živom organizmu hrasta i sažimaju se sa njegovim granama. Umesto uspostavljanja principa dominacije i vlasti nad prirodom, ovde je primenjen koncept vraćanja izvornom i podržani su prirodni elementi. Zakrivljena forma koja se zariva u okoliš, podizanje među krošnje, prozori koji otvaraju posebne vizure i prirodni materijali učinili su da ovaj dom izgleda poput savremene kolibe u divljini, zarasle u bujno i negovano zelenilo. Sa kontinualnom površinom krova koja je pokrivena drvenim panelima, kuća beznaporno deluje kao prirodni nastavak svog okruženja.


Zidovi obloženi netretiranim hrastom, velike staklene površine i zakrivljeni elementi za sedenje tapacirani sivom vunom daju enterijeru ekskluzivan karakter. Prostor je oslobođen od suvišnih detalja koje u svakodnevnici smatramo neophodnim, i podstiče kreativni i duhovni razvoj kroz sjedinjavanje sa prirodom. Promena godišnjih doba se u ovom ambijentu doživljava na fantastičan način. VESNA FILIMONOVIĆ – Više u EKO KUĆI No13


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks