Alumil Exl1

ORGULJE HEFERER

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


Izložbom se predstavlja djelovanje “Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira Heferer”, jedinstvene radionice u Hrvatskoj, ali i srednjoj i jugoistočnoj Europi, koja je iznjedrila pet generacija majstora orguljara i iznimno bogat opus sagrađenih i obnovljenih instrumenata. Izložba predstavlja rad svakog majstora pojedinačno, s naglaskom na Ivana Faullenda Heferera (r. 1927.), dobitnika ULUPUH-ove nagrade za životno djelo, majstora koji je značajno pridonio trendu konzervacije i restauracije instrumenata u Hrvatskoj. Uz kratki pregled rada gradione od početka njezinog djelovanja u Hrvatskoj 1868. godine (tvrtka je utemeljena u Grazu 1849. godine), u prostoru galerije su se mogla vidjeti izložena dva reprezentativna primjerka orgulja iz gradione, a fotografijom i tekstom predstavljeni su najljepši i najznačajniji instrumenti, postavljeni u sakralnim objektima diljem Hrvatske i važni za povijest gradione.
Svako glazbalo proizvedeno u gradioni Heferer rezultat je suradnje majstora orguljara, dizajnera i arhitekta među kojima valja posebno istaknuti Hermanna Bolléa i Josipa Vancaša. Dio izložbe posvećen je uništenim orguljama za vrijeme Domovinskog rata, djelovanju gradione danas (brojnim restauracijama i novim narudžbama), glazbenom ciklusu Heferer i vrlo popularnom novijem projektu – morskim orguljama u Zadru.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: