Search
Close this search box.

OKO VATRE, OKO STOLA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LUKA JELUŠIĆ

LOKACIJA:


Izložbenim projektom „Oko vatre, oko stola“ autor Luka Jelušić nastavlja svoj interes za hrvatsku tradiciju obrade drva, i uspostavu novog stvaralaštva na tradicijskim korijenima. Tradicija pripreme jela i pridobivanja namirnica zanima ga prvenstveno zbog očuvanja identiteta koji je u njima utemeljen. Pripremom ove izložbe želi ukazati na potrebu izrade koncepta očuvanja tradicija obrta i autohtonih tehnika obrade materijala. To se posebno odnosi na običaje koji personificiraju duh zajedništva, nesebičnosti i dijeljenja koji su antiteza kapitalističkoj brizi samo za vlastitu dobrobit: poput komunalne infrastrukture, zajedničkih pašnjaka, ili ispijanja vina iz jedne bokalete koja kruži oko stola.

Osnova ideje je da reinterpretacijom predmeta nadahnutih hranom stvori priču o izgradnji identiteta koji nestaje. Na suradnju je pozvao Mladena Ivančića, autora koji stvara u keramici i s kojim dijeli umjetnički senzibilitet. Kroz suradnju namjeravaju ostvariti predmete u kombinaciji masivnog drva i keramike, koji će priču o identitetu izraziti ne samo kroz formu, već i kroz istraživanje materijala i pomalo zaboravljenih tehnika obrade (poput kalanja, tesanja ili dubljenja).Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela