Search
Close this search box.

OFF GRID SISTEM U LONDONSKOM PARKU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

KATE GOULD

LOKACIJA:

INSTALACIJA NEW WEST END GARDEN JE SAVREMENA INTERPRETACIJA ARHITEKTURE I OZELENJAVANJA JEDNOG LONDONSKOG TRGA UTEMELJENA NA PRIMENI EKOLOŠKI POZITIVNE TEHNOLOGIJE. TO JE JAVNA POVRŠINA, STALNO ZELENA OAZA U SRCU WEST END-A KOJA POZIVA NA OKUPLJANJE, UŽIVANJE U TIŠINI I ČISTIJEM VAZDUHU U ODNOSU NA OKOLNI GRADSKI.

Kate Gould Gardens studio je dobio posebno priznanje za svoj rad. Kompanija New West End i njihov partner Sir Simon Milton Foundation angažovali su nas da na ovogodišnjem RHS Chelsea Flower Show-u za njih dizajniramo i izgradimo vrt koji će posle zatvaranja manifestacije uz njihovu asistenciju biti premešten i trajno postavljen na odgovarajuću lokaciju u londonskom West End-u.Instalacija New West End Garden je savremena interpretacija arhitekture i ozelenjavanja jednog londonskog trga utemeljena na primeni ekološki pozitivne tehnologije. To je javna površina, stalno zelena oaza u srcu West End-a koja poziva na okupljanje, uživanje u tišini i čistijem vazduhu u odnosu na okolni gradski.Drveće obezbeđuje mir i predstavlja štit od pogleda radoznalaca iz okolnih zgrada. Raznobojno cveće i nisko rastinje postavljeno po obodu poziva ljude koji stanuju ili rade u blizini, kao i posetioce i turiste, da predahnu u prijatnom opuštajućem okruženju.

Tehnologija Pavegen je multifunkcionalni sistem pokrivanja podova pločama koje predstavljaju solarni autonomni sistem, takozvani ‘off-grid’. Upravo je ovaj sistem primenjen u oazi u West End-u. Kada posetioci stupe na njegove ploče, oni svojom telesnom težinom pokreću generatore elektromagnetske indukcije i na taj način samostalno i nezavisno proizvode onoliko energije koliko im je potrebno. Postoje i bežični API uređaji koji akumuliranu solarnu ‘off-grid’ energiju upućuju tačno na ona mesta unutar parka gde je u određenom trenutku potrebna. Pavegen je moguće povezati na mobilne  uređaje, kao i na sisteme za održavanje zgrada i parkova.// Više u EKO KUĆI No27

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grand Palais Ephemere
Casa Rio
Lou Estela