'Odmor bašibozuka' Paje Jovanovića biće izložen za javnost

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Basibozuk Min

LOKACIJA:

Muzej grada Beograda ponosno je objavio spektakularnu akviziciju. Slika “Odmor bašibozuka” umetnika Paje Jovanovića od neprocenjive vrednosti uskoro postaje deo njihove prestižne kolekcije. Paja je “moćni umetnik koji je živeo 99 godina i naslikao 3.000 slika, i hedonista kome nije bilo strano sve što je činilo lepotu života”, tvrdi Nikola Kusovac, najbolji poznavalac Jovanovićevog dela. Ova izvanredna slika koju je stvorio jedan takav umetnik, donosi novu dimenziju i sjaj u kolekciju Muzeja grada Beograda. Iz Muzeja je potvrđena i lepa vest – slika će biti izložena za javnost!

– Učinićemo sve da slika doputuje što pre. Dobili smo i zvaničnu dokumentaciju od “Sadebija” i odmah ulazimo u zvaničnu proceduru sa Vladom Srbije i Ministarstvom spoljnih poslova da bismo našli najbrži i najjednostavniji put za njen dolazak. Svakako će biti, kad stigne ovde, brzo odmah i javno prikazana jer to je u interesu svih naših građana. A i njima bih zahvalila, brojnim pojedincima koji su znali da smo bili u uvom poduhvatu i koji su slali poruke podrške preko mreža. U našoj zbirci mogli su da vide Pajine radove, intimističke portrete i možda i najlepše njegove aktove i deo pejzaža, ali ovaj period, ponoviću, vrlo popularan na svetskom nivou, nisu mogli. Na prethodnoj aukciji 2018. nismo učestvovali, ali sada smo zadovoljni što smo načinili podvig – rekla je za “Politiku” Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Odmor Basibozuka
Foto: sothebys.com

“Odmor bašibozuka” predstavlja jednu od najpoznatijih slika Paje Jovanovića i reprezentuje narativ o orijentalističkom stilu i pažljivo uklopljenim detaljima. Ova slika pripada ranom periodu stvaralaštva Paje Jovanovića i nastala je sredinom osamdesetih godina 19. veka, a po porudžbini londonskog galeriste Henrija Valisa. Umetnička kreacija predstavlja ratnika iz 19. veka i izrađena je u duhu akademskog realizma.

Ko je taj nemilosrdni ratnik koji tako mirno puši?

Naime, na slici se prikazuje ratnik obučen u bogatu nošnju, dok je u potpunosti opremljen ratnom arnautskom opremom. Paja Jovanović je majstorski izveo ovu sliku, prikazavši karakterističnog muškarca kako mirno uživa u trenutku odmora, s nargilom u ruci. Bašibozuci su, inače, bili nemilosrdni okrutni ratnici i pljačkaši, pripadnici neregularnih vojnih snaga u Osmanlijskom carstvu, a u njihovom sastavu su uglavnom bili Čerkezi, Albanci, Kurdi i muslimanski Romi. U doslovnom značenju, bašibozuk je onaj čija je glava pokvarena, oštećena, a suštinski onaj bez vođe.

U pitanju je ulje na platnu dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), a dosadašnji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće Kristi 1994. godine, s tim da je delo tada prodato pod nazivom “Arnautski ratnik”, prenose domaći mediji.

Nekoliko puta je Paja Jovanović naslikao bašibozuke
Foto: sothebys.com

Nekoliko puta naslikao bašibozuke

Jedna od njegovih najpoznatijih slika, pod nazivom “Bašibozuci pred beg”, nastala je između 1887. i 1888. godine. Ova slika je privukla veliku pažnju i bila je ponuđena na aukciji kuće “Sotheby’s” 2018. godine. Stručnjaci su procenili vrednost slike između 113.420 i 170.130 evra, ali na kraju je slika prodata za neverovatnih 465.000 funti, što je otprilike 530.000 evra. Ovim, “Bašibozuci pred beg” postali su najskuplje prodata slika Paje Jovanovića ikada.

Prethodni rekord držala je slika pod nazivom “Ukrotitelj zmija”, koja je bila prodata pre otprilike dve decenije za 168.000 evra. Ova nova prodaja slike “Bašibozuci pred beg” potvrdila je popularnost i vrednost Jovanovićevih dela na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Iz Muzeja je potvrđeno da je “Odmor bašibozuka” (bez poreza, troškova transporta i unosa u fond) koštala 240.000,00 funti, (1 GBP =134.0902 RSD).

Basiboz Min
Foto: sothebys.com

Značaj slike

Direktorka Jelena Medaković objašnjava za “Politiku” i u čemu je, pored materijalnog, i poseban značaj ove slike.

– Postoji nešto zbog čega ima poseban značaj. To je, između ostalog, i kataloška slika, navedena u katalogu koji je izdao Narodni muzej Srbije i to je vrlo bitno. Nemaju sve slike jednog autora podjednaku važnost za muzejske kolekcije, ali ova zbog toga ima. Kataloškom delu ovog tipa mesto je u kolekciji srpskog muzeja, a najpre u kolekciji Muzeja Paje Jovanovića, odnosno Muzeja grada Beograda, jer on je poklonom svu svoju zaostavštinu zaveštao upravo Muzeja grada Beograda. U njoj je više od 650 predmeta – izjavila je ona.

Otkrivanje Pajinih remek-dela u domovini može biti inspiracija za dalje istraživanje srpske umetnosti i njen uticaj na svetsku scen
Foto: M.Đ

Ministarstvo je ponosno na svoju ulogu u kupovini “Odmora bašibozuka”. Predanost ka očuvanju srpske kulture i nasleđa veoma je važna za stvaranje bogate kulturne scene u zemlji. Dolazak ovakvih umetničkih dela u Srbiju predstavlja korak napred ka jačanju nacionalnog identiteta i promovisanju umetnosti na međunarodnom nivou, kao i veliku pobedu za srpsku umetnost. Ponovno otkrivanje Pajinih remek-dela u domovini može biti inspiracija za dalje istraživanje srpske umetnosti i njen uticaj na svetsku scenu…

//Maja Đorđević

.

Autor teksta: maja
Pogledajte još: