Search
Close this search box.
congress

OBJEKTI OD BAMBUSA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

VO TRONG, NGHIA ARCHITECTS

OBJEKAT:

UGOSTITELJSKI OBJEKAT

LOKACIJA:

VINH PHUC & BINH DOUNG PROVINCE, VIETNAM

POVRŠINA:

270 & 1600 m2

FOTOGRAFIJE:

HIROYUKI OKI, PHAN QUANG

TEŽNJA KA EKOLOŠKOJ I ODRŽIVOJ GRADNJI SVE VIŠE TEŽI PRIMENI BAMBUSA U BUDUĆNOSTI. KRATAK VEK SAZREVANJA BILJKE, JEDNOSTAVNA RECIKLAŽA, MALA TEŽINA I DRUGE OSOBINE ČINE OVAJ MATERIJAL IDEALNIM ZA ZDRAVIJU I ZELENU GRADNJU.

Kao značajan elemenat održanja životne sredine, zbog kratkog perioda obnavljanja i mogućnosti brzog rasta i minimalnog otpada prilikom upotrebe, bambus je izuzetno ekološki prihvatljiv građevinski materijal. Ali naravno, kao i bilo koji proizvod, i on ima svoje mane. Bambus je posebno poznat po svojim fizičkim karakteristikama. Izuzetno je trajan, snažan, elastičan i jeftin građevinski materijal koji se prilikom elementarnih nepogoda, kao što su zemljotresi koji često pogađaju područje na kome on najviše raste, ponaša čak bolje i od betona, a njegova čvrstoća se poredi sa čvrstoćom čelika. Gradnja bambusom omogućava smanjenje količine upotrebljenog tradicionalnog građevinskog materijala, a jednostavno se reciklira nakon završetka gradnje.

KORIŠĆENJE BAMBUSA U GRAĐEVINARSTVU
Snaga bambusa, njegova fleksibilnost i dostupnost učinili su ga dominatnim građevinskim i konstruktivnim materijalom u velikom delu sveta. Ovaj materijal obilato raste u većini zemalja Azijskog kontinenta zbog tople i vlažne klime. Bambus najviše napreduje tokom vlažnih meseci i tada ga ne treba eksploatisati jer je njegova kora u tom periodu rasta mekana i može se lako oštetiti u transpotu. Najbolji period za seču bambusa jesu poslednje nedelje suvog dela godine, kada je i stabljika suva i otporna na habanje. Najveći problem za bambus predstavlja izloženost insektima u periodima sa povećanom vlažnošću, što negativno utiče na njegovu čvrstoću. Zato je za bambusovo drvo važna zaštita od napada insekata, a da se pritom zadrže ekološke karakteristike ovog građevinskog materijala.

Značajni primeri gradnje bambusovim stablima su dva interesantna projekta restorana na vodi u Vijetnamu. Glavni izazov u projektovanju i izgradnji ovih objekata, arhitektonski tim studija Vo Trong Nghia pronašao je u činjenici da je ovo zemlja koja je veoma ugrožena poplavama i drugim prirodnim nepogodama.//ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No09

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda