Search
Close this search box.

OBJEKTI OD BAMBUSA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

VO TRONG NGHIA ARCHITECTS

OBJEKAT:

UGOSTITELJSKI OBJEKTI

LOKACIJA:

VINH PHUC & BINH DUONG PROVINCE, VIETNAM

POVRŠINA:

270m2 + 1600 m2

FOTOGRAFIJE:

HIROYUKI OKI, PHAN QUANG

TEŽNJA KA EKOLOŠKOJ I ODRŽIVOJ GRADNJI SVE VIŠE TEŽI PRIMENI BAMBUSA U BUDUĆNOSTI. KRATAK VEK SAZREVANJA BILJKE, JEDNOSTAVNA RECIKLAŽA, MALA TEŽINA I DRUGE OSOBINE ČINE OVAJ MATERIJAL IDEALNIM ZA ZDRAVIJU I ZELENU GRADNJU.

Kao značajan elemenat održanja životne sredine, zbog kratkog perioda obnavljanja i mogućnosti brzog rasta i minimalnog otpada prilikom upotrebe, bambus je izuzetno ekološki prihvatljiv građevinski materijal. Bambus je posebno poznat po svojim fizičkim karakteristikama. Izuzetno je trajan, snažan, elastičan i jeftin građevinski materijal koji se prilikom elementarnih nepogoda, kao što su zemljotresi koji često pogađaju područje na kome on najviše raste, ponaša čak  bolje i od betona, a njegova čvrstoća se poredi sa čvrstoćom čelika. Gradnja bambusom omogućava smanjenje količine upotrebljenog tradicionalnog građevinskog materijala, a jednostavno se reciklira nakon završetka gradnje.


Značajni primeri gradnje bambusovim stablima su dva interesantna projekta restorana na vodi u Vijetnamu. Glavni izazov u projektovanju i izgradnji ovih objekata, arhitektonski tim studija Vo Trong Nghia pronašao je u činjenici da je ovo zemlja koja je veoma ugrožena poplavama i drugim prirodnim nepogodama.

KRILA OD BAMBUSA – ‘’Bamboo wing’’
Inspirisan prirodom, ‘’Krilo od bambusa’’ je ugostiteljski objekat koji ima oblik raširenih ptičjih krila koja lebde iznad prirodnog pejzaža Vinh Phuc, pokrajina crvene reke Delta, u severnom Vijetnamu. Cilj projekta bila je studija bambusa i istraživanje njegovog potencijala kao građevinskog materijala. Realizacija ovog izuzetnog prostora na vodi ne karakteriše samo velike mogućnosti primene bambusa kao završnog materijala u enterijeru i eksterijeru, već pre svega i kao glavnog strukturalnog materijala samog objekta. Struktura je kompletno izvedena od bambusa, bez upotrebe čelika ili bilo kog drugog materijala.


”WnW BAR”
WnW bar se nalazi na veštačkom jezeru. Strukturalni lučni sistem od bambusa visok je 10 metara i dugačak 15 metara. Glavni okvir napravljen je od 48 montažnih jedinica, a svaka od njih napravljena je od nekoliko povezanih elemenata bambusa. Objekat koristi energiju vetra i hladnu vodu sa jezera za stvaranje prirodne ventilacije vazduha, a otvor prečnika 1,5 metar, koji se nalazi na vrhu krova, služi za odvođenje toplog vazduha.//ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No09


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks