Alumil Exl1

NAUKA I PRIRODA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

THORBJÖRN ANDERSSON, SWECO ARCHITECTS

OBJEKAT:

VRT

LOKACIJA:

NOVARTIS CAMPUS, BASEL, ŠVAJCARSKA

POVRŠINA:

2800 m2

FOTOGRAFIJE:

JAN RAEBER, SWECO ARCHITECTS

JEDAN OD BLOKOVA KAMPUSA NOVARTIS NA OBALI RAJNE OZNAČEN JE KAO OTVOREN PROSTOR KOJI TREBA DA OBRAZUJE MEDICINSKO-FARMACEUTSKI ZASAD, VRT KOJI PRIKAZUJE BILJKE POSEBNO VAŽNE ZA RAZVOJ FARMACEUTSKE INDUSTRIJE. U TOM SMISLU MOŽE SE REĆI DA MEDICINSKI VRT PREDSTAVLJA KOLEVKU SVIH PROIZVODA KOMPANIJE I ESENCIJALNU DUŠU NJENE AKTIVNOSTI. ZATO PONEKAD POMISLIMO KAKO JE NASTAO RAJSKI ISTRAŽIVAČKI VRT NA RAJNI.

Poseban istraživački vrt nikao je na obali Rajne odajući počast nauci. Medicinski vrt mesto je koje slavi čulne pojave svih vrsta, pročišćenje i lekovitost. To je mesto gde se može uživati u mističnim opijajućim mirisima, promenama boja i varijabilnosti  biljnih vrsta i sorti, ali ih je moguće i proučavati. Osim estetskog i osećajnog karatktera, ovaj vrt ima i karakter svojevrsnog korita, ‘kolevke’  farmakoloških ispitivanja i istraživanja.

Novartis kampus nalazi se u Bazelu u Švajcarskoj, na obali reke Rajne, nedaleko od granice sa Francuskom. Međunarodna farmaceutska kompanija Novartis trenutno sprovodi veliki program izgradnje, kako bi stvorila jedinstven istraživački kampus karakterističan po izuzetnim dizajnerskim i arhitektonskim rešenjima. Mnogi međunarodno priznati arhitekti i biroi učestvovali su u ovoj inicijativi izrađujući projekte zgrada smeštenih u individualnim blokovima master plana predloženog od strane italijanskog arhitekte Vitorija Lampunjinija. Cilj je da se uspostavi jedinstveno istraživačko okruženje  sa izvanrednim osobinama, koje je tu da privuče tim koji će predstavljati kompaniju i nastupiti u naučnoj javnosti na visokom nivou.

Jedan od blokova kampusa je označen kao otvoren prostor koji treba da obrazuje medicinsko-farmaceutski zasad, vrt koji prikazuje biljke posebno važne za razvoj farmaceutske industrije. U tom smislu, može se reći da medicinski vrt predstavlja kolevku svih proizvoda kompanije i esenciju njene aktivnosti. Ovaj prostor sastoji se od dva dela: vrta i gaja.

Gaj se odnosi na keltska naselja koja su nekada postojala u ovoj oblasti i čiji su druidi skupljali većinu lekovitih sastojaka iz okolnih šuma. Simbolična naznaka gaja sastoji se od dvostrukog reda drveća ginka (Gingko biloba) koje daje hlad i snažan zeleni volumen okolnom radnom okruženju. Između stabala vijuga brazda koja skuplja atmosfersku vodu obrazujući svojstven potočić. Uz prostore za sedenje, interpretacija gaja pruža odmor i relaksaciju istraživačima i zaposlenima tokom radnog vremena.//ek Dejan Popov Više u EKO KUĆI No23

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: