Search
Close this search box.
congress

PLUTAJUĆI RAJ

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BIG / BJARKE INGELS GROUP

OBJEKAT:

STUDENTSKI DOM

LOKACIJA:

COPENHAGEN, DANSKA

POVRŠINA:

680 m2

FOTOGRAFIJE:

BIG, LAURENT DE CARNIERE, FREDERIK LYNG

SPOJ ZNANJA IZ OBLASTI ESTETIKE, KULTURE, ARHITEKTURE I DIZAJNA U CILJU EKONOMSKE I PROSTORNE RACIONALIZACIJE GRADSKOG PROSTORA, IZNEDRIO JE OBJEKAT KOJI EKSPLICIRA DINAMIČNU KOMPOYICIJU, MODULARNOST I ORIGINALNOST I U ČIJEM JE SREDIŠTU ZAINTERESOVANOST ZA MLADE LJUDE I NJIHOVE ŽIVOTNE POTREBE.

Plutajući i ekološki održiv objekat od recikliranih kontejnera koji predstavlja prototip za buduće pristupačne i komforne studentske domove, dizajnirao je  čuveni arhitektonski biro BIG. Osmišljen je kao rešenje za rastući problem nedostatka stambenog prostora za studente u glavnom gradu Danske, a autori se nadaju da će odgovarati i drugim lučkim gradovima. Urban Rigger nije samo funkcionalna tvorevina koja rešava problem urbanističke kompozicije, već objekat samosvojnog identiteta čiji dizajn poseduje estetsku atraktivnost i kao takav može biti veoma privlačan za tržište.

UNIVERZALNO I JEDNOZNAČNO
Arhitektura kao struka polazi od stanovišta da rešenje za jedan prostorni segment ne može biti primenljivo za drugi, imajući u vidu osobenost svakog mesta i drugačije zahteve sredine. Arhitekti studija BIG ovim projektom ipak pokušavaju da pokažu da je u arhitekturi, kao i svakoj drugoj umetnosti, sve relativno, te preispitujući odnose objekta i ambijenta prave univerzalnu ploveću arhitektonsku strukturu koja se može multiplicirati i transportovati u bilo koji lučki grad. Zamisao je da se umnožavanjem objekta dobije čitav prostorni ansambl, dinamičan kompozicioni i estetički niz koji podrazumeva uniformnost, ali ne i odsustvo umetničke kreativnosti. Arhitekti na taj način ne žele da negiraju značaj lokacije, već da unaprede izgled prestonice, ostvare dijalog sa kontekstom grada i doprinesu njegovom identitetu.

Fenomen vode kao nezamenljiv i jedan od bazičnih elementa za opstanak, zapravo je jedan od motiva koji je predodredio unutrašnje strane života u ovim jedinicama – socijalnu raspodelu, pravo na zatvoren i otvoren život, uživanje u vidiku… Upravo je postavljanje objekta na samu vodenu površinu i njegova pokretljivost ono što opravdava njegovu univerzalnost.

Važan deo prostora je zimski vrt (dvorište) u kome studenti mogu da se okupljaju i druže.

VODA OPLEMENJUJE OVAJ OBJEKAT I STVARA ATMOSFERU ILUZIJE U ODNOSU NA PEJZAŽ, JER POD UTICAJEM SVETLOSTI I REFLEKSIJE STRUKTURA GUBI ČVRSTINU SVOJIH OBRISA I RASTAPA SE U SVETLE RAZIGRANE POVRŠINE KOJE IZNOVA GRADE JEDINSTVENE PRIZORE.

U oblikovnom smislu, objekat korespondira sa kubističkom stilskom profilacijom interpretiranom na savremen način, budući da se sastoji od prizmi (kontejnera) slaganih tako da rubovi uvek ostaju slobodni. Takav princip omogućio je stvaranje zajedničkog zimskog vrta (dvorišta) u kome se studenti mogu okupljati i družiti. Ovaj prostor ima za cilj unapređenje stimulativnih sfera koje se odražavaju kroz ambijente, pa je otvoren za različite intervencije i podložan mogućnostima promene.//ek  VESNA RAVIĆ – Više u EKO KUĆI No23

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks