MOZAIK MALOG FORMATA VIII

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

RADOSTINA RADEVA, GORSANA BAŠKOT

LOKACIJA:

Mala galerija ULUPUDS

Projekat MOZAIK MALOG FORMATA je 2006. godine pokrenula grupa AMETIST ( Petar Vujošević, Olivera Gavrić Pavić, Boro Nježić, Ivan Pavić i  i Dragan Vasić ) kao godišnju izložbu mozaika.

MOZAIK MALOG FORMATA je izložba organizovana sa namerom da okupi umetnike koji se permanentno bave mozaikom, ali i one kojima je mozaik samo odmorište u umetničkoj praksi. Da bi se istaklo kakve su sve mogućnosti mozaika kao tehnike, u prvi plan je postavljen sam tehnološki postupak organizovanja segmenata u jednu celinu. Pri tom, ti segmenti nisu samo »klasične« kamene tesere, već se pored njih koriste i drugi materijali, ili već gotovi predmeti malih dimenzija od različitih materijala, ili se i sami klasični materijali koriste na drugačiji način. Mali format je blizak skici, brzom reagovanju na ideju – direktno u materijalu, tako da često predstavlja tek najavu ili slutnju mogućeg ostvarenja. To mu daje svežinu i neobaveznost.

Kvalitet prezentovanih mozaika svedoči o veoma bogatoj likovnoj sceni, posebno u Srbiji, ali i o sve većem interesovanju likovnih i primenjenih  umetnika za ovu drevnu tehniku. Ove godine beogradskoj publici su svoje radove predstavila 43 autora iz raznih zemalja.//ek MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ – Više u EKO KUĆI No10

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: