Search
Close this search box.

MODERNA FARMA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

STUDIO RHE

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

SUFFOLK, ENGLESKA

POVRŠINA:

540 m2

FOTOGRAFIJE:

DIRK LINDNER

AMBICIJA PROJEKTANTA BILA JE DA SE OSMISLI PORODIČNA KUĆA KOJU KARAKTERIŠE BESKOMPROMISNO MODERAN DIZAJN NAJVIŠIH ODRŽIVIH STANDARDA PRILAGOĐEN LOKALNOJ ARHITEKTONSKOJ TRADICIJI I POTPUNO UKLOPLJEN U OKOLINU IZUZETNE PRIRODNE LEPOTE.

Osnivač arhitektonskog studija RHE uložio je 20 godina rada u gradnju svoje prve samostalne porodične kuće. Fasciniran predelima pokrajine Safok, želeo je da za svoju porodicu baš tu kreira kutak koji će im omogućiti beg iz grada u prirodu. Ovaj projekat radikalne rekonstrukcije objedinio je sva znanja i iskustva koja je Ričard Havel Evans (Richard Hywel Evans), osnivač studija RHE, godinama sakupljao gradeći svoju karijeru. Sasvim slučajno je sa svojom suprugom, umetnicom Rejčel Šou Ešton (Rachel Shaw Ashton) upoznao ovo okruženje i ostao očaran njegovim potencijalom i prirodnom lepotom. Na parceli su zatekli poljoprivredne objekte od opeke, kuću i veliko dvorište. Svi su oni već na samom početku dali puno potencijala i neograničene mogućnosti za rekonstrukciju, a predstavljali su i izazov za razvijanje novih i dobrih ideja za uklapanje u potpuno novu namenu i pravac

Originalna seoska kuća je srušena, a nova kuća je isplanirana oko postojećih pomoćnih objekata. Zadržani objekti od upečatljive tradicionalne crvene opeke formiraju ulaz u dvorište. Ulazni segment predstavlja zastakljeni kubus koji transparentno povezuje mase različite materijalizacije, na prvi pogled nabacane u nizu. Ipak, pažljivo uklopljen ortogonalni koncept osnove daje jasnu podelu i ostvaruje dobru iskorišćenost prostora. Glavni stakleni kubus koji prožima prostor ostavlja neograničen pogled na polja, na pašnjake, šumu i aleju sa tri drevna hrasta. Ulaz je jedna od osnih tačaka u kolosalnoj galeriji koja poput glavnog hodnika vodi korisnika kroz ceo objekat, ujedinjujući različite delove kuće – levu i desnu particiju.

Promišljen koncept fleksibilnog prostora prilagođava se trenutnim potrebama korisnika, bilo da ih je dvoje ili desetoro. Na levoj strani se nalazi krilo sa tri apartmana koja su namenjena deci. Na kraju koridora sa sobama smešten je prvi od nekoliko prostora za sedenje i uživanje u pogledu, sa skromnim kaminom uramljenim betonskim jezgrom. Ovo potpuno samostalno krilo kuće na drugoj strani ima svoju kuhinju i trpezariju, kao i direktnu vezu sa postojećim objektom,

Posebnu likovnu vrednost ima crno čelično stepenište u zadnjem delu glavne etaže. Njegova kompoziciona slika utemeljena je na jednostavnom ali izuzetno efektnom geometrijskom ritmu gazišta i rukohvata.

Originalni pomoćni objekti od crvene opeke rekonstruisani su tako da sadapredstavljaju nov ulaz u dvorište.

hangarom preuređenim u prostor za igru i zabavu. Tu se završava tok staklenog kubusa koji probija lučne rebraste zidove hangara i kompletira pogled duž ove unutrašnje avenije. Desno od ulaza otvara se pogled na punu dužinu galerije koja prolazi pored bazena, i ide sve do udaljenih pašnjaka po kojima se slobodno kreću stada domaćih životinja. Na ovoj strani smeštene su glavne dnevne prostorije i velika spavaća soba. Master spavaći blok ograđen je staklenim zidovima koji se leti otvaraju i spajaju unutrašnji prostor sa okolnom prirodom. Ovaj apartman je velika jedinica. Pored sobe, kupatila i garderobera ima i studio – prostor ušuškan na galeriji ispod strehe kosog krova kreiranog tako da asocira na ambar. Površina od 540m2 je zaista ogromna, ali je ustrojena tako da sekorisnici ne osećaju opterećeno. Koncept životnog prostora je takav da ‘brine o ukućanima’. ‘Kuća teče iz jednog prostora u drugi, ali svako će lako naći svoj kutak u kome može nesmetano da se osami’, kaže sam arhitekta.

Bazen dužine 18m prati prostiranje dnevnog boravka koga prefabrikovano betonsko ognjište čini jedinstvenim.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda