Search
Close this search box.
congress

MIKRO  HOTEL

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

REIULF RAMSTAD ARKITEKTER & ASP ARCHITECTURE

OBJEKAT:

PEJZAŽNA ARHITEKTURA BREITENBACH LANDSCAPE HOTEL 48° NORD

LOKACIJA:

BREITENBACH, ALZAS, FRANCUSKA

POVRŠINA:

2 HA m2

FOTOGRAFIJE:

FLORENT MICHEL @11H45, YVAN MOREAU, REIULF RAMSTAD ARKITEKTER
mikrohotel9

Pejzažni hotel 48° Nord, inspirisan skandinavskom tradicijom i prirodnim blagodetima regije Alzas u Francuskoj. Smešten u ataru alzaškog sela Breitenbach, reinterpretira skandinavsku kolibu ‘hytte’ kao mesto revitalizacije i ponovnog povezivanja sa prirodnom sredinom.

Projekat se nastao kao rezultat amalgama dve kulture (francuske i skandinavske), dve strasti (prirode i arhitekture), dve osobe (Emil Leroy i Reiulf Ramstad) i jedne poletne i samoinicijativne lokalne zajednice iz zaseoka Breitenbach. Povezivanjem identiteta lokalne zajednice i prirodnog predela na način koji još uvek nije viđen u regiji Alzas, pejzažnom hotelu 48° Nord dat je jedinstven i nesvakidašnji arhitektonski izraz.

mikrohotel6

Osnova 

mikrohotel7
mikrohotel11

Smešten između regiona Vogezi i Alzas, Breitenbach predstavlja unikatan zaselak sa izuzetno entuzijastičnom lokalnom zajednicom koja je snažno posvećena ekološki odgovornom pristupu kroz aktivnosti poput vođenja ekološke pivare, proizvodnje mleka i sira i slično. Inicijator uvođenja ekološkog kodeksa bio je predstavnik seoske zajednice, inače strastveni vegetarijanac. On je pokrenuo ekološku poljoprivredu u selu, ujedno podstičući nova održiva i ekološka pravila poslovanja.

Hotelski kompleks se nalazi u samom jezgru prirodnog dobra zaštićenog od strane ekološke mreže Natura 2000 i dizajniran je na način da se u potpunosti uklopi u očuvanu životnu sredinu i da je ni na koji način ne devastira. Na ulazu u hotelski kompleks nalazi se glavna zgrada posvećena ugostiteljstvu i wellnessu. Hotelski restoran nudi nesvakidašnje gastronomsko iskustvo, zahvaljujući spoju skandinavske inspiracije, lokalnih tehnika, organskih proizvoda iz okruženja i hotelskog povrtnjaka. ‘Moja kuhinja nastala je kao rezultat susreta skandinavske inspiracije i raznolikosti lokalnih proizvoda. Nasleđene tehnike i lokalne namirnice čine osnovu mog jelovnika. Istražujem okolinu kako bih pronašao organske poljoprivrednike. Istražujem proces sublimiranja i očuvanja sirovih sastojaka. Rezultat je intuitivna i kreativna kuhinja inspirisana zemljom, godišnjim dobima i lokalnim proizvođačima. Mogućnosti su velike, proizvodi kvalitetni, a ideje toliko sjajne da se moj jelovnik razvija baš prema mojim željama.’ – izjavio je šef kuhinje Frédéric Metzger.

Savremeni životni stilovi sve jasnije i otvorenije promovišu zdravlje, zdrav način života, ekologiju i ekološku svest, što se neminovno odrazilo i na hotelsku industriju.Hoteli koji u svojoj poslovnoj orijentaciji kao prioritet postavljaju očuvanje čovekove okoline, označavaju se kao ‘ekološki’, odnosno ‘zeleni’. U poslednje vreme intezivno se širi.

U samom srcu zaštićenog prirodnog područja izgrađeno je 14 ‘hytte’ koliba, koje nude privatnost i omogućavaju posmatranje okolnog pejzaža. ‘Hytte’ kolibe su male, jednostavne i diskretne, i kao takve savršeno se uklapaju u prirodni ambijent. Izgrađene su od drveta kestena i ispresecane velikim staklenim okvirima. Razlikuju se četiri osnovna tipa. ‘Gräss hytte’ koliba je izuzetno pristupačna i nalazi se u blizini glavne zgrade hotelskog kompleksa. ‘Tre hytte’ i ‘Eføy hytte’ kolibe, kao reprezenti visine i zbijenosti, kombinuju vertikalnost i panoramsko razgledanje. ‘Fjell hytte’ koliba smeštena je na vrhu brda i namenjena je višečlanim porodicama koje žele da se sjedine sa prirodnim okruženjem. Enterijeri svih koliba su minimalistički i rustikalni i predstavljaju pravo oličenje nordijskog koncepta.

Rekonstrukcija ambijenta prirodnih šupljina pomoću kamena, natur betona, drveta i metala

Plutajuće pergole

Cilj projekta nije bila izgradnja hotela u klasičnom smislu te reči, već stvaranje mesta za život na kome će se gosti dočekivati i sa koga će krenuti na nezaboravno putovanje, doživljavajući prirodu na potpuno nov i drugačiji način. To je prostor na kome se posetioci upoznaju, druže, uživaju, obitavaju zajedno i odmaraju se posmatrajući brda i doline regija Vogezi i Alzas. Arhitektonsko rešenje pejzažnog hotela 48° Nord odražava ovu filozofiju i teži promociji širenja umetnosti življenja u harmoniji sa pejzažom. Pejzažni hotel 48° Nord“ predstavlja ekološko redefinisanje luksuza. Prostor, privatnost, smirenost, priroda i svež vazduh su luksuzi današnjice – antiteza tradicionalnom luksuzu. Hotelski kompleks široko je otvoren prema pejzažu dvaju lokalnih regija i gostima nudi jedinstveno mesto susreta, razmene i kontemplacije.

ek JELENA MILENKOVIĆ

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda