Alumil Exl1

METAFIZIKA VODE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


ČOVEK NOVOG DOBA MISLI ZA VODU DA JE TO ONA VODA KOJU ON PROBA SVOJIM ČULIMA, DOVODEĆI U PITANJE STAVOVE METAFIZIČARA POPUT TALESA, ANAKSIMENA, ANAKSIMANDRA, HERAKLITA, ZA KOJE SMATRA DA SU NAIVNI FILOZOFI PRIRODE. NIJE TEŠKO PRESUDITI DA SE METAFIZIČKO POIMANJESVETA MOŽE RAZUMETISAMO NA OSNOVU KOSMIČKE ANALOGIJE I DA JE VODA PRAMATERIJA SVETA.

U svojim razmišljanjima o duhovnoj baštini drevnog čovečanstva, poznati pisac i filozof Bela Hamvaš je u delu Scientia Sacra dotakao i večnu temu vode kroz filo­zofsko razmatranje i nadčulni, metafizički odnos prema prirodi i svetu. Kroz takvo gledanje sveta on nam otkriva tajne vode kroz sva njena značenja, od simboličkog i astro­loškog, životnog i erotskog, pojavnog i skrivenog, pa do njenog ukupnog značenja za nastanak i opstanak prirode i čoveka.  Čovek novog doba misli za vodu da je to ona voda koju on proba svojim čulima, dovodeći u pitanje stavove metafizičara poput Talesa, Anaksimena, Anaksimandra, Heraklita, za koje smatra da su naivni filozofi prirode. Nije teško presuditi da se metafizičko poimanje sveta može razumeti samo na osnovu kosmičke analogije i da je voda pramaterija sveta. //ekVLADIMIR LOVRIĆ DIA. GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK        – Više u EKO KUĆI No 04


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: