Search
Close this search box.
congress

LISABONSKA PRIČA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

JOSE ANDRADE ROCHA

OBJEKAT:

STAN

LOKACIJA:

RUA MOURARIA, LISABON, PORTUGALIJA

POVRŠINA:

64 m2

FOTOGRAFIJE:

RICARDO OLIVEIRA ALVES

VEŠTIM OBLIKOVANJEM, PROPORCIONALNOŠĆU MASA I VOLUMENA I SOFISTICIRANIM DETALJIMA ARHITEKTA JE UDAHNUO NOVI ZIVOT ENTERIJERU U SAMOM SRCU LISABONA. PROMENOM FUNKCIJA ISTROŠENIH DEKOMPONOVANIH PROSTORA I UPOTREBOM PRIRODNIH MATERIJALA STVORENA JE POTPUNO DRUGACIJA ARHITEKTONSKA KOMPOZICIJA KOJA PLENI SVOJOM ELEGANCIJOM, MEKOĆOM I KOMFOROM.

Smešten u samom jezgru Lisabona, živopisne metropole i grada kontrasta, ovaj dom odiše šarmom i svežinom, reflektujući okruženje i eksterijer. Lokacija objekta, koja je bila okosnica čitavog projekta, nadahnula je arhitektu da transformiše jedan u funkcionalnom i estetskom smislu klasičan stan i stvori nesvakidašnju i nadasve prijatnu atmosferu za život. Baš kao i Lisabon, ovaj enterijer u svojoj modernoj interpretaciji povezuje sadašnjost i prošlost, tradiciju i avangardu, staro i novo.

IGRA OTVORENOG I ZATVORENOG

Programska struktura stana je u potpunosti transformisana, te dnevna i spavaća zona postaju razdvojene u dva pojasa. Jedinstveni prostor kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka prostire se čitavom prednjom fasadom do ulice, dok su spavaće sobe i kupatilo smešteni uz unutrašnju fasadu, u mirnijem delu.Dispozicija prostorija obezbeđuje celom ovom prostoru fluidnost, što je postignuto zahvaljujući funkcionalnoj organizaciji u vidu otvorenih, međusobno povezanih celina, gde se instinktivno stiče utisak pretakanja ambijenata jednog u drugi.

SNAGA JEDINSTVENOG TONA I STVETLOSTI
Primetno je da bela boja suvereno vlada prostorom. Uz nju ambijent dobija poseban likovni izraz, otvarajući se za sve ono drugo što se nalazi oko korisnika. Belo kao sveprisutni ton u prirodi i alegorija neutralnog, sastavni je deo svakog kutka enterijera i širi ideju optimizma i čistoće. Beli tonovi nadograđeni su akcentima u boji u svakoj prostoriji korišćenjem spektakularne tkanine, umetničkih predmeta i ekskluzivnih komada nameštaja. U centralnom hodniku-prizmi u potpunosti dominira crna boja, koja kao boja mraka i tajanstvenosti naglašava noćnu zonu. Crno sa sobom nosi nezavisnost i suprotstavljanje, ali i eleganciju. Kada su sva vrata zatvorena, predstavlja savršen kontrast dominantnoj beloj boji, te zajedno čine vrhunsku klasiku.

UPOTREBA PRIRODNIH MATERIJALA

U enterijeru su korišćeni prirodni materijali poput drveta, kamena i keramike. Autor je poštovao princip da vrsta i struktura materijala ne budu važnije od oblika i forme delova enterijera koje određuju. Materijal je integralan u odnosu na principe kompozicije, a njegova boja u potpunosti zavisi od koncepcije arhitektonskog prostora. Vizija autora je bila da stvori elegantan, jednostavan i prozračan prostor čistih linija i prisne komunikacije.

Inspiracija za transparentnost pojedinih materijala, njihov sjaj ili pak naglašena, rustična tekstura, potekle su takođe iz bogatog i živopisnog okruženja. Beli glatki zidovi akcentovani su, između ostalog, drvenim podom koji na sofisticiran način odaje poštovanje upotrebi tradicionalnog u savremenom životu, ali uključuje i visok nivo topline i komfora.

VIZIJA AUTORA JE BILA DA STVORI ELEGANTAN, JEDNOSTAVAN I PROZRAČAN PROSTOR ČISTIH LINIJA I PRISNE KOMUNIKACIJE. INSPIRACIJA ZA TRANSPARENTNOST POJEDINIH MATERIJALA, NJIHOV SJAJ ILI PAK NAGLAŠENU, RUSTIČNU TEKSTURU, POTEKLA JE IZ BOGATOG I ŽIVOPISNOG OKRUŽENJA.

Ovakav enterijer je rezultat predivne igre oblicima, bez previše ekscentričnosti, koji inspiriše topao osećaj pripadanja. Svaki komad nameštaja, osim što izgleda moderno, stvara i utisak topline doma. Minimalizam elemenata upotpunjen je mnoštvom detalja koji unose potrebnu dinamiku, ali i naglašavaju postojeći sklad i harmoniju.// ek VESNA FILIMONOVIĆ – Više u EKO KUĆI No17

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Povezanost sa prirodom : Casa em Troia
Zeleni luksuz u srcu Long Ajlenda : Georgica Cove
Svetlost kao platno : The Paintworks