Search
Close this search box.

LETEĆI BICIKLISTA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

BRUIN BERGMEESTER

OBJEKAT:

BICIKL

LOKACIJA:


BICIKL SE SMATRA PRVIM INDIVIDUALNIM PREVOZNIM SREDSTVOM, A NJEGOV NASTANAK VEZUJE SE ZA NEMAČKU SA POČETKA 19. VEKA. PRVI BICIKL JE IMAO MALO SLIČNOSTI SA DANAŠNJIM, BIO JE IZRAĐEN OD DRVETA I NIJE IMAO PEDALE. U DRUGOJ POLOVINI 19. VEKA NASTAO JE BICIKL SA PEDALAMA, KOJI JE IMAO JEDAN VELIKI I JEDAN MALI TOČAK, A  UBRZO ZATIM POJAVIO SE BICIKL KOJI JE LIČIO NA DANAŠNJE. U MNOGIM ZEMLJAMA BICIKL JE DANAS DEO TRADICIJE I KULTURE, A POSTOJE I GRADOVI U KOJIMA JE NAZAMISLIVO FUNKCIONISATI BEZ NJEGA. OSIM ŠTO JE POGODAN ZA GRADSKE GUŽVE, BICIKL JE I SA EKOLOŠKOG ASPEKTA NEZAMENLJIVO PREVOZNO SREDSTVO.

Bird of Prey bicikl je specifičan po tome što biciklista tokom vožnje leži na sedištu okrenut ka dole, sa pogledom usmerenim napred. Kožni jastučići na sedištu i volanu su napravljeni sa idejom da pridržavaju kukove, kolena i laktove, dok su noge bicikliste ispružene pozadi – kao da pliva ili leti. Po tome je i dobio naziv Ptica grabljivica.  Zahvaljujući položaju u kome se nalazi vozač, Bird of Prey je znatno aerodinamičniji od običnog bicikla, a zahvaljujući  manjem otporu, biciklista može da okreće pedale punom snagom. Autor ga opisuje kao sklop maksimalne aerodinamike, optimalnog položaja tela i besprekorne transmisije, što ga čini najbržim biciklom na svetu.

“Svestan sam da se Bird of Prey pomera i prevozi vozača sa jedne lokacije na drugu, a da se zgrade ne pomeraju, osim prilikom zemljotresa. Ipak, za mene kao arhitektu, projektovanje i konstrukcija ovog bicikla bili su arhitektonski posao, jer bicikl podrazumeva formu i funkciju, baš kao i zgrade. Iskoristio sam svoje arhitektonsko iskustvo za njegovu  realizaciju”, izjavio je Džon Oldridž, arhitekta i dizajner Bird of Prey bicikla.


Bird of Prey je napravljen za svakodnevnu vožnju, a osim što ga odlikuje idealna aerodinamičnost, ovaj bicikl je mnogo bezbedniji u odnosu na klasične. Prilikom naglog kočenja, biciklista lako može preleteti preko volana standardnog bicikla, dok se kod Bird of Prey bicikla to ne može desiti jer je težište vozača nisko. Veliki zadnji lančanik sa 60 zuba proizvodi više obrtnog momenta nego standardni bicikli, čime se omogućava brže kretanje i olakšava vožnja čak i na velikoj uzbrdici.

Osim toga, komfor i udobnost koju vozaču pruža ležeći položaj Bird of Prey bicikla neuporedivo je veći u odnosu na standardni bicikl, tako da ga mogu voziti čak i osobe koje imaju probleme sa kičmom.    //ek TIJANA JANKOVIĆ    Više u EKO KUĆI No19


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Grafike iz prošlih era i estetika pedesetih
Grand Palais Ephemere
Casa Rio