Search
Close this search box.
congress

VINARIJA HOGL AUSTRIJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

LUDESCHER + LUTZ ARCHITEKTEN, AT-BREGENZ

OBJEKAT:

KUĆA ZA ODMOR

LOKACIJA:

VIESSLING 31, AT-SPITZ / WACHAU, AUSTRIJA

POVRŠINA:

710 m2

FOTOGRAFIJE:

KAINDL, ELMAR LUDESCHER

Od 2000. godine, kulturni pejzaž oblasti Wachau, između mesta Melk i Kerms u donjoj Austriji, pripada svetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini i pod zaštitom je UNESCO-a.  Zahvaljujući specifičnim geološkim i klimatskim karakteristikama pogodnim za gajenje vinove loze, u ovoj oblasti su na zemljištu površine 1.350 hektara u vlasništvu porodice Högl, podignuti vinogradi u kojima se gaje jedinstvene sorte grožđa, kao što su Rizling i Veltiner.  Porodica Högl na prostoru oblasti Spitz poseduje vinariju. Arhitekti iz Bregenca Elmar Ludecher i Filip Lutz dobili su zadatak da uklope novu i staru zgradu vinarije. Kao građevinski pandan vinovoj lozi, koja raste u ekstremnim temperaturnim uslovima, bilo je potrebno podići zdanje koje će spojiti najbolju praksu tradicionalnog graditeljstva sa modernim načinom gradnje. Spoljni zidovi gusto su malterisani na tradicionalan način, krov je izveden od cementnih panela, a belo farbane drvene letvice postavljene su ispred velikih staklenih površina.


Gledano iz daleka, idealno se uklapaju u kulturno-istorijski pejzaž okruženja. Tek izbliza zapaža se moderna interpretacija tradicionalnog graditeljstva. Sama forma gradnje jasno ukazuje na dvostruku ulogu objekta. Sa jedne strane, to je objekat koji se nadovezuje na stari deo u kome su vinski podrumi, a sa druge strane imamo novi deo u kome su prostorije za degustaciju vina. Ljubitelji vina posebno mogu uživati u potkrovlju, koje je kompletno obloženo drvenim panelima. Objekat je proširen i renoviran u leto 2015. godine. Sa ponosom ističemo da smo u potpunosti uspeli da odgovorimo posebnim zahtevima zahvaljujući Kaindl furniranim materijalima, u kojima smo koristili isključivo prvoklasni furnir francuskog hrasta.

//ek  Prevod sa engleskog Nikola Marković          Više u EKO KUĆI No19


Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda